Eğlence

Spotify yapay zekâ tarafından üretilen on binlerce şarkıyı kaldırdı

spotify yapay zeka

Spotify yapay zekâ şirketi Boomy tarafından platforma yüklenen on binlerce şarkıyı kaldırdı. Boomy tarafından yüklenen şarkıların yüzde 7’sinin Spotify’dan çıkarıldığı belirtilirken, bunun yapay zekâ ile oluşturulan şarkıların müzik platformlarındaki etkisini gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Universal Music’in Spotify’a ve diğer büyük çevrimiçi platformlara Boomy’nin şarkılarında şüpheli dinleme etkinliği tespit ettiğini bildirdiği söyleniyor. Başka bir deyişle, botların dinleyici rakamlarını artırmak ve yükleyiciler için haksız gelir elde etmek için kullanıldığına dair şüpheler gündeme geldi. Spotify, sanatçılara ve hak sahiplerine dinleme bazında telif ücreti ödediği için dinleme sayılarının şişirilmesi önemli bir sorun niteliği taşıyor.

Spotify’dan Insider sitesine yapılan açıklamada, Boomy tarafından yüklenen şarkıların platformdan kaldırıldığı doğrulandı ve şu ifadeler kullanıldı: “Yapay dinleme, Spotify’ın hizmetimiz genelinde ortadan kaldırmak için çalıştığı, sektör çapında uzun süredir devam eden bir sorundur. Potansiyel dinleme manipülasyonu vakalarını belirlediğimizde veya bu durumlarla ilgili uyarı aldığımızda, akış numaralarının kaldırılmasını ve telif ücretlerinin alıkonulmasını içerebilecek önlemler alarak bunların etkilerini hafifletiriz. Bu, dürüst, çalışkan sanatçılar için telif hakkı ödemelerini korumamıza olanak tanır.”

Universal Music’in dijital şefi Michael Nash ise şirketinin iş ortaklarının platformlarındaki etkinlikler konusunda dikkatli olduklarını gördüklerinde onları her zaman teşvik ettiklerini ve desteklediklerini belirtti.

Spotify yapay zekâ tarafından üretilmiş Drake ve The Weeknd şarkısını kaldırmıştı

Yapay zeka tarafından üretilen müzik, geçen ay Drake ve The Weeknd’den vokaller içeriyor gibi görünen bir şarkının viral olmasının ardından manşetlere çıkmıştı. Her iki sanatçıyı da temsil eden Universal Music Group, üretken AI sistemlerini eğitmek için ikilinin seslerini kullanmanın “sözleşmelerimizin ihlali ve telif hakkı yasasının ihlali” olduğunu iddia etmiş ve hem Spotify hem de Apple Music, şarkıyı kütüphanelerinden kaldırmıştı.

Müzik endüstrisinde şu sıralarda yapay zekâ ile üretilen şarkılar nedeniyle alarm zilleri çalıyor. Dinleyici sayılarını artırmak için botların kullanılmasıyla birlikte yapay zekâ ile yapılan şarkılar konusu müzik endüstrisinin en önemli gündem maddeleri arasında olacak gibi görünüyor.

Spotify yapay zekâ ile üretilen şarkılarla daha uzun süre uğraşacağa benziyor. Bu mücadelenin nasıl bir seyirde ilerleyeceğini izleyip görmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER