Teknoloji

Paralı mobil uygulamalar ve oyunlara KDV geliyor

mobil uygulama kdv

mobil uygulama kdvAkıllı telefonlara indirilen ücretli uygulamalardan KDV alınması konusu uzun zamandır gündemdeydi. Bu konuda en sonunda ciddi bir adım atılıyor gibi görünüyor. Webtekno’nun haberine göre; uygulama mağazaları, müzik mağazaları ve alan adı tescili gibi kuruluş ve hizmetlerin işlemleri üzerinden KDV alınmasına dair bir kanun taslağı hazırlandı.

Maliye Bakanlığı, başta ücretli uygulamalar olmak üzere, Türkiye’deki vatandaşlara hizmet satışı yapan yabancı şirketlerin, ilgili işlemlerinden dolayı KDV ödemelerini zorunlu kılacak. Bu düzenlemeye uymayan ve vergi konusunda sorumlu davranmayan şirketlere de ceza verilecek.

Taslağa göre, KDV uygulaması yurt dışındaki mağazalardan satın alınan uygulamalar ve oyunların yanı sıra diğer dijital içerikleri de kapsıyor. Eğer planlanan uygulama yürürlüğe girerse, bakanlık bu şirketlerin Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı’na bağlı KDV mükellefi olmalarını sağlayacak. Bu şirketler elde edilen gelirin Katma Değer Vergisini ödemek zorunda kalacaklar. Eğer ödemeler yapılmazsa, bu şirketlere vergi cezası kesilebilecek.

Türkiye merkezli ve KDV mükellefi şirketlere hizmet sunan yabancı şirketler, uygulamanın dışında tutulacaklar. Planlanan uygulama sadece bireyleri ve hizmet aldıkları yurt dışındaki şirketleri ilgilendiriyor.

Ayrıca ödemelere aracılık eden bankalar ile elektronik para ve ödeme kuruluşlarına her üç ayda bir raporlama zorunluluğu getiriyor. Bankaların bildirdiği bu raporların ardından Maliye, ilgili şirketlerle iletişim kurup doğrudan genel merkezlerine KDV mükellefiyeti ile ilgili bilgi verecek ve kararı bildirecek.

Mobil uygulama, oyun ve diğer içeriklerden KDV alınacak olması, büyük ihtimalle bu gibi içeriklerin ücretlerinin artmasına neden olacaktır. Geçmişte, çeşitli devletlerin mobil uygulamalardan ve diğer içeriklerden vergi kesintisi uygulamaya başladığında, bunun fiyatlara zam olarak yansıdığını görmüştük.

İLGİLİ HABERLER