Teknoloji

Oppo’nun ekran altı kameralı ve portsuz akıllı telefon konsepti yeniden görüldü

oppo ekran altı kamera
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bazı akıllı telefonların ekranlarında parmak izi sensörlerinin telefonun önüne, yanlarına veya arkaya yerleştirilmediğini, ekrana gömüldüğünü görüyoruz. Çok yakında kamera için de benzer bir durumu göreceğiz. Çinli cihaz üreticisi Oppo bunun adımlarını atmaya hazırlanıyor.

Oppo, ekran camı altı akıllı telefon kamerası teknolojisi geliştirmekte olduğunu bu yılın başlarında açıklamıştı. Bu hafta içinde şirket, o teknolojiyi kullanan en son prototip cihazını sergiledi.

Belirli açılardan bakıldığında veya belirli aydınlatma koşulları altında ekranın küçük bir bölümünde garip görünüm olduğu görülse de, haziranda gösterilen prototiptekine göre bu alanın daha da küçüldüğü dikkatlerden kaçmıyor. Üstelik Oppo bir adım daha ileri giderek bu prototiple birlikte tüm portları ve düğmeleri de kaldırmış.

Aslında bu prototip portsuz ya da düğmesiz ilk akıllı telefon değil. Bu yılın başlarında gördüğümüz Meizu Zero, bu yılın başlarında benzer bir cihaz göstermişti. Kablosuz şarj, basınca duyarlı kenarlar sayesinde güç ve ses tuşlarının işlerinin gerçekleştirilmesi ve ekran içi parmak izi sensörü gibi özellikler o cihazda yer alıyordu. Ancak Meizu bu telefon için yeteri kadar kitle fonlaması gerçekleştiremedi. Bu nedenle cihaz da bir konsept olarak kaldı.

Bu arada Apple’ın da fiziksel porta sahip olmayan bir iPhone çıkarmayı planladığına dair haberler çıkmaya başladı. Eğer bu durum gerçekleşirse, diğer üreticilerin de benzer yolu izlemesi şaşırtıcı olmayacaktır. Hatırlarsanız, Apple’ın çentikli ekran, kulaklık jakını kaldırma ve hatta kapasitif dokunmatik ekranları kullanma (ilk iPhone’u hatırlayın) gibi adımları başka üreticiler tarafından izlenmişti.

Kablosuz şarj her seferinde şarj etmek için telefona kablo takmaktan daha pratik görünüyor, ancak kablolu şarja göre daha yavaş ve verimsiz görünüyor. Aynı zamanda kablosuz şarj sırasında telefonu kolaylıkla kullanamazsınız. Bu nedenle üreticilerin fiziksel portu kaldırmadan önce iyi düşünmeleri gerekiyor.

Şu an için ekran içi kameralar, ön tarafa doğrudan yerleştirilen kameralar kadar iyi durumda değil. Ancak sık selfie çekimi yapmıyorsanız ya da video görüşmeleri gerçekleştirmiyorsanız, o hâlde ekran altı kamera sisteminin bulunması kalın bir ekran çerçevesinden, çentikten veya delikli ekrandan daha çekici olacaktır.

İLGİLİ HABERLER