İncelemelerManşetler

Oppo Reno 6 İncelemesi

oppo reno 6 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Oppo’nun Reno serisi, en hızlı ilerleyen, yeni ürünleri çok sık gördüğümüz, ayrıca Oppo’nun ülkeden ülkeye çeşitlendirdiği bir orta ve orta-üst segment Android telefon serisi. 2019’un başlarında başlangıcını yapan bu seri, yılın iki yarısına yerleştirilmiş modellerle tüketicilerle buluşmaya devam ediyor. Bu yılın ortalarına doğru gördüğümüz Reno 5 serisinin ardından 2021 yılını Reno 6 ile kapatıyoruz. Kasım ayının sonlarında ülkemizde, 7000 TL civarında fiyatlarla sunulan bu yeni Oppo Android telefonu, şık ve ergonomik tasarımı dikkat çekici kamera yetenekleriyle buluşturuyor. Oppo Reno 6 inceleme yazısında ve videosunda, bu Android telefon ile ilgili izlenimlerimiz ve yorumlar yer alıyor.

Oppo Reno 6 inceleme: Tasarım

Oppo Reno 6 tasarım açısından birkaç ay önce çıkmış selefi Reno 5 ile neredeyse hiçbir farklılık içermiyor. Aynı büyüklükte ekranı, eşdeğer yüzey alanını bu son telefonda da görüyoruz. 7.8 milimetre ile çok az daha kalın ve 173 gram ile çok az daha ağır. Yuvarlatılmış köşeleri, kenarlara doğru hafif kavis yapan arka yüzü ve inceltilmiş kenar çerçevesiyle genel Oppo Reno serisi telefonlarının tasarım çizgilerini yansıtıyor. Plastik ve cam birleşimi telefonun kullanırken hoş bir his verdiğini söyleyebiliriz. Telefonu elde tuttuğunuzda hafifliğini hissedeceksiniz, bu da size kullanım zevki verecek. İnceltilmiş kenar profili de telefonu kavramayı ve kullanmayı kolaylaştırıyor.

oppo reno 6 inceleme

Telefonun ön yüzünü kaplayan camın üstünde ekran koruyucu film de yapıştırılmış biçimde geliyor. Ayrıca Oppo, Reno 6’nın kutusuna şeffaf silikon kılıf da eklemiş. Şirket böylelikle sizi ek masraftan da kurtarıyor. Ekran, ön yüzün büyük bir bölümünü kaplıyor, yüzde 84.8 gibi bir ekran-gövde oranına sahip, sadece alt kenarda diğerlerine göre daha kalın bir çerçeve mevcut. Ekran büyüklüğü, ekran-gövde oranı gibi değerleri de Reno 5’inkiyle aynı. Sol üst köşede ise ekran deliğine yerleştirilmiş selfie kamera var. Ahize ise ekranın üst kısmında, ön yüzün kenarla buluştuğu yere yerleştirilmiş, ön yüzde neredeyse hiç alan işgal etmiyor.

Reno 6’nın alt kenarında USB-C portu var. Onun bir yanında hoparlör, diğer yanında mikrofon var. Ayrıca burada 3.5mm kulaklık jakını da görüyoruz. Karşı kenarda, telefonun üst kenarında da ikinci mikrofon bulunuyor. Sağ kenarda güç butonu var, bunun üstünde yeşil renkli bir çizgi var. Bu sayede yandaki tuşu el yordamıyla fark etmek biraz daha kolaylaşıyor. Sol kenarda ise ses tuşları var. Her bir tuşun derinliği ve sertliği iyi biçimde ayarlanmış. Kolaylıkla seziliyor ve kullanılabiliyor. Solda, ses tuşlarının üst kısmında nanoSIM ve microSD kart tepsisi bulunuyor.

Telefonun arka yüzüne baktığımızda, burasının Reno 5’te olduğu gibi mat ve hafif pürüzlü bir yüzeye sahip olduğunu görüyoruz. Kumlanmış görüntüsü epey hoş bir görünüm yaratırken, pürüzlülük telefonu kullanmayı kolaylaştırıyor. Üstelik kolay kolay parmak izi veya kir de göstermiyor. Parlak olmasa bile, ışığa tutulduğunda hoş bir renk oyunu sergiliyor. Reno 5’tekine benzer bir durumu burada da görüyoruz. Arka yüze gelen ışığa göre gösterilen renk gradyanı da değişiklik gösteriyor. Elimizdeki Buz Mavisi bu açıdan çok hoş olmakla, daha klasik bir görünümü sevenler için Yıldız Siyahı da iyi bir seçim olacaktır.

oppo reno 6 inceleme

Kamera modülü sol üst köşeye yerleştirilmiş. Reno 5’teki gibi yuvarlatılmış köşeli bir dikdörtgen şekil üstüne dört tane kamera yerleştirilmiş. Bu sefer çift LED flaş var ve dördüncü kamera ile bunun yan yana yerleştirildiğini görüyoruz. Bu açıdan Reno 5’in kamera modülünden ayrılıyor. Yine, telefon yatay yönde tutulup fotoğraf çekildiğinde bir basçek makine görünümü hissettirecek biçimde Oppo logosu ve kamera modülünün üzerindeki yazılar yatay eksende yerleştirilmiş.

Oppo Reno 6 inceleme: Donanım ve Performans

Oppo Reno 6’da da Reno 5’te olduğu gibi 6.4 inç, 1080 x 2400 piksel çözünürlüklü AMOLED ekran yer alıyor. Oppo, Reno serisinde AMOLED ekranları bir gelenek hâline getirdi ve bu ekranlar da yüksek görüntü kalitesi ve seyir zevkiyle dikkat çekiyor. Reno 6’da da bu geleneğin bozulmadığını görüyoruz. 411ppi ile ortalamanın üstünde bir piksel yoğunluğu değeri var, keskinlik ve netlik tatmin edici derecede bulunuyor. Oppo, Reno 5’in ekranında olduğu gibi 600 nit maksimum parlaklık sunuyor. Bunun da HDR içeriklerde etkisini az da olsa hissetmek mümkün olacaktır. YouTube’daki HDR videoları Reno 6 ile izleyebilirsiniz. Netflix’te ise HD içerikler için destek sunuluyor.

oppo reno 6 inceleme

AMOLED ekran, geniş görüş açılarına sahip ve dışarıda da yeterli görüşü sağlıyor. Bu ekranın varlığı sayesine telefon aktif durumda değilken ekranda saat ve bildirimleri görmeyi sağlayan Her Zaman Açık Ekran özelliğini kullanmaya imkan veriyor. Bu özelliğin ayarları içinde özelleştirmeyi sağlayan çeşitli seçenekleri de görüyoruz. Bunlar sayesinde söz konusu özelliği verimli ve keyifli biçimde kullanabilirsiniz.

Ekranın sol üst köşesinde bulunan selfie kamera deliği çok fazla alan kaplamadığından, tam ekranda oyun oynarken veya bir şeyler izlerken göz tırmalamıyor. Telefonda video izlemek istediğinizde, yeteri kadar iyi bir seyir zevki elde edebilirsiniz. 6.4 inç ekranın mobil web sayfalarında gezinti için de yeterli bir alan sunuyor. Çektiğiniz fotoğrafları ve videoları görüntüleme konusunda da iyi bir iş çıkarıyor.

oppo reno 6 inceleme

Ekranın bir özelliği de 90 Hz yenileme hızına sahip olması. Bunun en büyük etkisini kullanıcı arayüzündeki gezintide veya internette gezinirken sayfayı yukarı aşağı kaydırdığınızda görebilirsiniz. Pil ömrünü düşünüyorsanız, bu özelliği kapatabilirsiniz.

Ses tarafına geldiğimizde, alt kenarda tek bir hoparlör var. Bu hoparlör akıllı telefon ortalamalarına göre yüksek bir ses çıkış şiddeti sunuyor. Kalite açısından ortalamayı geçmiyor. Baslar ve tizler çok fazla ön planda değil, daha çok orta frekanslara yoğunlaşılmış. En yüksek ses seviyesinde hafif patlama hissediliyor. Buna rağmen YouTube’da veya sosyal medyada video izlerken, WhatsApp sesli mesajlarını dinlerken ya da Spotify’da arkadaşlarınızla ayak üstü bir şeyler dinlemek istediğinizde bu hoparlör ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Oppo Reno 6’nın içindeki donanım bileşenlerine baktığımızda, elimizdeki 4G versiyonunun bu yılın ilk yarısında gördüğümüz 4G destekli Reno 5 ile aynı bileşenleri içerdiğini görüyoruz. Karşımızda yine 8nm tabanlı, sekiz çekirdekli Snapdragon 720G işlemci var. Bu işlemci 2019’un ikinci yarısında duyuruldu ve 2020’nin başından itibaren akıllı telefonlarda görmeye başladık. İşlemcinin stoklar açısından yaşadığı bolluk, günlük işler ve oyun için yeterli bir performans sunması ve üreticiler için maliyet açısından uygunluğu da, Snapdragon 720G’nin popüler olmasındaki unsurlar olarak sıralanabilir. Bu yonga set Adreno 618 GPU’yu barındırırken, 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da diğer bileşenler olarak sıralanıyor. 128 GB çoğu kullanıcının fotoğrafları, videoları ve belgeleri için yeterli olacaktır. Arzu edenler için microSDXC kart yuvası ile genişleme fırsatı da sunuluyor.

oppo reno 6 inceleme

Reno 6’nın sahip olduğu donanım paketi, günlük işler için fazlasıyla yeterli. Kullanıcı arayüzünde gezinti, sık kullanılan Google uygulamalarının, Instagram veya Twitter gibi sosyal ağ uygulamalarının performansı gayet iyi. Oyunların açılış hızı ve sunduğu performans da genel olarak iyi. BluTV, Netflix gibi platformlarda HD videoları izlerken ara sıra kare hızlarında takılmalar hissederseniz, bu durumda Pil ayarları içinden Yüksek performans ayarını açmanızı tavsiye ederiz. Bu ayarın açılması oyun tarafında performansı da artıracaktır. PUBG Mobile ve bunun gibi yüksek profilli oyunları oynama konusunda da Reno 6 yeterli performansı sunuyor. Grafik kalitesi çok yüksek olmasa da, yeterli akıcılıkta ve hamlelerini rahatlıkla yapabileceğiniz bir deneyimi yakalamanız mümkün olacaktır.

Pil tarafına geldiğimizde, Oppo Reno 6’nın 4310 mAh kapasiteli pil barındırdığını görüyoruz. Kapasite değeri Reno 5’inkiyle aynı. Bu pil, normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla aşan çalışma ömrünü sunuyor, hatta ikinci gün bile aynı şarjla idare etmeniz mümkün olacaktır. Kullanım sıklığını biraz daha azaltarak tek bir şarjla üç günü çıkardığımızı belirtelim. Multimedya deneyimi konusunda da Reno 6 parlak bir performans sunuyor. Yüksek performans modu açık, ekrana parlaklığı maksimum ve ses şiddeti yarı seviyedeyken, BluTV’de Wi-Fi üzerinden Matrix filmini izledik. 1 saatte yüzde 8’lik bir pil tüketimi söz konusu oldu. Bu da tek bir şarjla 12 saati aşan bir izleme süresine ulaşılabileceğini gösteriyor.

oppo reno 6 inceleme

Söz konusu şarj olduğunda da Reno 6 iyi bir performans sergiliyor. Kutudan çıkan 65W hızlı şarj adaptörü sayesinde yarım saatte yüzde 60’ı aşan doluluğa ulaşmak mümkün. Bir saat gibi bir sürede de pilin tamamını şarj edebilirsiniz. Bu arada Reno 6, USB On-The-Go desteğine de sahip. Bunun sayesinde Reno 6’yı bir powerbank gibi kullanmak, USB-C portuna uygun kabloyu bağlayarak kablosuz kulaklık, akıllı bileklik veya saat gibi diğer aksesuarlarınızı şarj etmek mümkün oluyor.

Oppo Reno 6 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Oppo Reno 6’da Android 11 ve onun üzerinde ColorOS 11.1 yüklü olarak geliyor. Daha önce incelediğimiz Oppo telefonlarından ColorOS 11’in nasıl bir deneyim sunduğunu biliyoruz. Saf Android’e göre farklı bir kullanıcı arayüzü ve his var olsa da, ColorOS’in de nispeten sade bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Telefonu zevkle kullanma konusunda ColorOS 11 iyi bir iş çıkarıyor.

oppo reno 6 inceleme

Oppo, kullanıcı arayüzünü kişiselleştirme konusunda yeteri kadar fazla aracı sunuyor. Ayarlar içinde bulunan Kişiselleştirmeler bölümüne girerek kilit ekranı ve ana ekran duvar kağıdını, uygulama ikonlarını, yazı tiplerini ve diğer önde gelen görsel unsurları kişiselleştirebilirsiniz. Ana ekranda uygulama ikonları ve widget’ların bir arada olduğu görünümün yanı sıra, uygulama çekmeceli klasik düzeni tercih edebilirsiniz. Bunlara ek olarak, özellikle yaşlı kullanıcıların hoşuna gidecek biçimde Basit Görünüm’ü tercih edebilirsiniz. Bu durumda uygulama ikonları ve yazıların büyüklüğü artırılıyor, sadece temel ayarlara Ayarlar uygulaması içinden ilk etapta ulaşmak mümkün oluyor.

Ana ekranın en solunda bulunan Smart Assistant ise, her ne kadar fazla araç sunmasa da, Hava Durumu, Adım izleyici, Favori Kişiler ve Hızlı işlevler gibi araçlarıyla telefonda en çok ihtiyaç duyacağınız araçlara kolaylıkla erişebilirsiniz. Kolaylaştırıcı bir başka araç ise Akıllı Kenar Çubuğu. Bunu açtığınızda telefonun kenarında bir çekmece beliriyor. Bunu ortaya doğru çektiğinizde Ekran Resmi, Ekran kaydı, Ekran çevirici, Hesap Makinesi gibi kullanışlı araçlara hızlıca erişebilirsiniz. Buraya sık kullandığınız uygulamaları da eklemeniz mümkün. Bunların yanı sıra Oppo, Kolaylaştırıcı araçlar bölümü altında telefonu dokunmatik hareketlerle kolaylıkla kullanmanıza imkan tanıyacak çeşitli kontroller sunuyor. Bunlara da göz atmanızı tavsiye ederiz.

oppo reno 6 inceleme

Google’ın YouTube, Haritalar, Chrome gibi uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. Araçlar klasörü altında ise Telefon Yöneticisi, Ses Kaydedici, Telefon Kopyalayıcı gibi araçlar var. Bunların yanında Oppo’nun Müzik, Videolar, Saat, Dosya Yöneticisi gibi kendi uygulamalarının yüklü geldiğini görüyoruz. O Relax adlı uygulama ise Reno 6’yı bir rahatlama ve ruh dinledirme aracı gibi kullanmanıza izin veriyor. Oyun Alanı ise, Reno 6’ya yüklediğiniz oyunlara erişebileceğiniz, bunun yanı sıra oyun oynarken performansı ve keyfinizi destekleyecek, güçlendirecek araçları sunan bir bölüm. Google Play Store’dan daha fazla uygulamayı ve oyunu indirebilirsiniz.

Gizlilik ve güvenlik tarafına geldiğimizde, Reno 6’da başlıca kimlik doğrulama yöntemi olarak ekran içi parmak izi okuyucusunun bulunduğunu görüyoruz. Bu birim hızlı biçimde çalışıyor. Gerek parmak izini ekleme gerek sonrasında ekran kilidini parmak iziyle açma konusunda bu birim pratiklik ve yeterli hızı sağlıyor. Parmak izi okuyucu kullanmayı sevmeyenler için ön kamera yardımıyla sunulan yüz tanıma da mevcut.

Reno 6’nın ColorOS 11 aracılığıyla sunduğu çeşitli gizlilik ve güvenlik araçları da bulunuyor. Örneğin Özel Kasa, başkalarının erişmesini istemediğiniz fotoğraf, video veya belgeleri parmak izi veya parola korumalı özel bir alanda tutmaya izin veriyor. Uygulama kilidiyle de istediğiniz uygulamalara kilit koyabilir, bunlara sadece kendi erişiminizin olmasını garanti altına alabilirsiniz. Sistem kopyalayıcı ise, Reno 6 için yeni bir sistem daha oluşturmanızı sağlıyor. Yani telefon içinde iki farklı işletim sistemi kullanıyormuş gibi bir deneyimi elde edebilirsiniz.

Oppo Reno 6 inceleme: Kamera

Kamera özellikleri tarafında Reno 6’nın, selefi Reno 5’ten farklılık göstermediğini görüyoruz. Arkada dört tane kamera bulunuyor. 64 megapiksel, f/1.7 diyafram açıklıklı ana kameranın yanında 8 megapiksel, f/2.2, 119 derece görüş açılı ultra geniş açılı kamera bulunuyor. 2 megapiksel ve f/2.4 gibi özelliklere sahip makro ve derinlik kameraları da arkadaki kamera grubunu tamamlıyor. Önde ise 44 megapiksel, f/2.4 diyafram açıklıklı selfie kamera bulunuyor.

oppo reno 6 inceleme

Ana kameranın donanım özelliklerinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Bunun avantajını da çekilen fotoğraflarda görmek mümkün oluyor. Yeterli ışık koşulları altında parlak, renk canlılığı yüksek fotoğraflar çekiliyor. Işık şiddeti azalmaya başladığında da performans memnun edici. Parlaklık makul, gürültü etkisi düşük, renklerin doğruluğu ve canlılığı da iyi durumda. Gece çekimlerinde de pozlama iyi, kumlanma düşük. Gece modu da iyi manzara fotoğraflarının çekilmesine izin veriyor. Makro çekimlerdeki performansı da beğendik, ancak süjeye daha yakın çekimler yapmak isterseniz, çözünürlükten ödün vererek makro modunu tercih edebilirsiniz.

Yapay zekâ destekli kamera özellikleri, Oppo Reno 6’da öne çıkarılan unsurlar arasında bulunuyor. Telefonun kamerasını doğrulttuğunuz sahneye bağlı olarak renk ve parlaklık ayarları otomatik olarak yapılıyor. Bu sistem yeteri kadar hızlı çalışıyor. Bazı sahnelerde getirdiği renk ve canlılık fark ediliyor. İç mekanda da az da olsa fark yarattığını gözlemledik. Arkadaki derinlik kamerası, portre çekimlerde performansın iyi seviyede çıkmasına yardımcı oluyor. Üstelik Oppo, yapay zekâ yardımıyla arka planın renginin siyah beyaza çevrilmesini mümkün kılıyor. Bu gibi bir yapay zekâ oyununu arka planı bulanıklaştırılmış videolarda da görüyoruz.

Video tarafında Reno 6’nın saniyede 30 kare hızına kadar 4K video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Elektronik görüntü sabitleme ile yeteri kadar durağan videolar çekebilirsiniz. Ses kayıt kalitesi iyi seviyede. Sadece günlük hayatta karşılaştığınız çeşitli olayları ölümsüzleştirmek için değil, özel günleriniz için de Reno 6’yı fotoğraf ve video çekimleri için kullanabilirsiniz.

Önde yer alan 44 megapiksel selfie kamera, piksel birleştirmenin yardımıyla, daha düşük çözünürlüklü, ancak ışık performansı daha iyi selfie fotoğraflar çekmeye izin veriyor. Arka planı bulanıklaştırılmış portre çekimleri konusunda da Reno 6’nın iyi performans sergilediğini görüyoruz.

Kamera uygulaması, kolay kullanımıyla dikkat çekiyor. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, kamera değiştirici ve çekim modu sürgüsü bulunuyor. Diğer kenarda ise filtreler, HDR, flaş ve yapay zekâ düğmesi var. Parmağınızı çekerek en-boy oranı, sayaç, 64 MP ve diğer kamera ayarlarına erişebilirsiniz.

Oppo Reno 6 inceleme: Sonuç

Oppo Reno 6 serisi içinde farklı işlemcilere ve özelliklere sahip birçok model var. Ancak Türkiye’de henüz 5G desteği yer almadığı için Oppo, Türkiye’ye Reno 6’nın 4G destekli versiyonunu getiriyor. Bu versiyonun selefi Reno 5’in 4G destekli versiyonuna göre kağıt üstünde neredeyse herhangi bir farkı bulunmuyor. Yalnızca hızlı şarj desteği tarafında bir ilerleme görüyoruz. Bu nedenle, daha önce Reno 5’i satın aldıysanız, Reno 6’nın çıkışı canınızı sıkmasın, arada büyük fark yok.

Reno 5’i bir kenara bırakıp Reno 6’yı tek başına değerlendirirsek, bu telefon kullanımı zevkli bir orta veya orta-üst segment Android telefonu olarak nitelendirilebilir. İnceliği, hafifliği ve tasarımıyla kullanması zevkli. Ekranı da ortalamanın üstünde bir seyir zevki sağlıyor. Hoparlörü çok yüksek kalitede değil, ancak ayak üstü bir şeyler dinlemek veya izlemek için yeterli. Snapdragon 720G işlemci eskimiş olsa da, günlük işler ve optimum oyun performansı için yeterli. Pili de iki güne varan kullanımla sağlam bir performans sergiliyor. ColorOS 11 kullanıcı arayüzü, zengin kişiselleştirme seçenekleri ve nispeten sade kullanıcı arayüzüyle kullanıcı deneyimini güçlendiriyor. Ekran içi parmak izi okuyucu da iyi biçimde çalışıyor. Kameraları hem normal hayatta hem de özel günlerde ve etkinliklerde fotoğraf ve video çekim ihtiyaçlarınızı karşılayacak nitelikleri barındırıyor.

İLGİLİ HABERLER