DosyaManşetler

OnePlus 5: Tanıtım öncesinde bilmek istediğiniz tüm detaylar

oneplus 5OnePlus’ın yaklaşık 6 aydır konuşulan yeni amiral gemisi telefonu 20 Haziranda resmen gözler önüne çıkacak. Telefonun neredeyse tüm özellikleri ve tasarımının genel hatları şimdiden biliniyor. OnePlus 5 ile ilgili şimdiden açıklanan veya gün yüzüne çıkan önemli detayları sizler için sıraladık.

Donanım

OnePlus telefonlarında genellikle en yeni ve üst sınıf bileşenlere yer verdi. OnePlus 3’te Qualcomm Snapdragon 820 işlemci kullanan şirket, kısa süre sonra Snapdragon 821 işlemci taşıyan OnePlus 3T’yi piyasaya çıkarak kendisini yenileme hızını göstermiş, hatta OnePlus 3 müşterilerini biraz kızdırmıştı.

OnePlus yeni amiral gemisinin Qualcomm Snapdragon 835 işlemci taşıyacağını daha önce açıklamıştı. Bu işlemciye 8 GB RAM’in eşlik etmesi bekleniyor. Akıllı telefonda eMMC yerine UFS depolama teknolojisinin kullanılacağı da konuşulanlar arasında yer alıyor.

Ekran

OnePlus ekran konusunda diğer bileşenlere kıyasla daha “tutumlu” davranmayı bu yıl da sürdürecek gibi görünüyor. Şirketin yeni akıllı telefonunda 5.5 veya 5.7 inç büyüklüğünde bir ekranın bulunması bekleniyor. OnePlus’ın sonunda QHD ekran çözünürlüğüne geçiş yapacağı yönünde bazı dedikodular çıksa da, son haberler şirketin Full HD’den vazgeçmeyeceğini gösteriyor.

OnePlus kendisi için uzun pil ömrü ve performansın ekran çözünürlüğünden daha önemli olduğunu ilk günden ortaya koymuştu. Dolayısıyla şirketin Full HD çözünürlük tercihine şaşırmamak gerekiyor. Ancak Full HD çözünürlükte ısrar, yüksek gücüne rağmen, OnePlus 5’in sanal gerçeklik deneyiminden uzak kalmasına yol açma potansiyeli taşıyor.

Kamera

OnePlus müstakbel amiral gemisinin arkasında çift kamera bulunacağını daha önce açıklamıştı. Ancak şirket nasıl bir çift kamera teknolojisini tercih edeceği konusunda şimdilik bilgi vermiş değil. Son sızıntılara göre kameralardan biri 20, diğeri ise 16 megapiksel çözünürlüğe sahip olacak. Bu kameralardan birinin monokrom sensör taşıması ihtimaller arasında sayılıyor.

OnePlus CEO’su Pete Lau tarafından paylaşılan ve düşük ışıkta çekilmiş gibi görünen bir fotoğraf da monokrom sensörün tercih edilmiş olması ihtimalini yükseltiyor.

oneplus 5

Kulaklık jakı

Şirketin kurucularından Carl Pei’nin “Kulaklık jakı yolun diğer tarafına geçti” açıklaması iki şekilde yorumlanabilir: Kulaklık jakı telefonun üst kenarına taşındı ya da tamamen kaldırıldı. Şirket tarafından paylaşılan resmi fotoğrafta üst kenarda kulaklık jakı görünmüyor. Bu da OnePlus 5’in kulaklık jakı olmadan geleceğine dair haberlerin doğruluğunu kuvvetlendiriyor.

Tasarım

İnternete sızan son fotoğraflar ve OnePlus tarafından paylaşılan resmi görsel, OnePlus 5’in tasarım bakımından iPhone 7 Plus’a oldukça yakın durduğunu gösteriyor. Günümüzde akıllı telefonlar arasındaki görsel benzerlik giderek artsa da, OnePlus’ın bu konuda bir fark yaratmak için pek çaba sarfetmediği rahatlıkla söylenebilir.

OnePlus, tasarım konusunda yeni akımlara da kapılmamış gibi görünüyor. Son zamanlarda akıllı telefonların önlerini tamamla kaplamak ve çerçeveden kurtulmak moda olsa da, OnePlus’ın bu yoldan yürümeyeceği düşünülüyor.

Yazılım

OnePlus 5’in kutusundan Android 7.1.1 Nougat işletim sistemiyle çıkacağı bir sır değil. OnePlus 3 ve 3T sahipleri bir süredir Android 7.1 üzerine kurulan Oxygen OS 4.1’i test ediyor. Yeni akıllı telefonda hangi Oxygen OS sürümünün kullanılacağı henüz bilinmiyor. OnePlus tarafından yapılan bir işletim, telefonda kullanılacak sürümün mavi ışık filtresine sahip olacağını gösteriyor.

Telefonun Android Nougat’yı ne kadar taşıyacağı da merak edilenler arasında yer alıyor. Telefonun sonbaharda yayınlanması öngörülen Android O güncellemesini almasına kesin gözüyle bakılsa da, şirketin güncelleme hızı konusunda zirvede yer almadığını hatırlatmakta fayda var.

OnePlus 5 seleflerinden daha uzun süre boyunca desteklenebilir

OnePlus kısa süre önce OnePlus 3T’nin üretiminin durduğunu; OnePlus 2’nin ise, Nougat da dahil olmak üzere, güncelleme almayacağını açıklamıştı. Şirketin telefonları için destek süresini bu kadar kısa tutması, ilk zamanlarda anlaşılabilir bir durumdu. Ancak giderek daha fazla dikkat çeken OnePlus’ın artık böyle bir lüksü bulunmuyor. Dolayısıyla OnePlus 5’in seleflerinden daha uzun süre desteklenmesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER