Teknoloji

Oculus Rift gizlilik temelli endişeler oluşturuyor

facebook oculus rift

oculus rift

Oculus, sanal gerçeklik başlığı Rift’in sevkiyatına geçtiğimiz hafta başlamıştı. Bazı küçük gecikmeler dışında şirket için çıkış süreci oldukça iyi işliyor gibi gözüküyor. Ancak son zamanların en hassas gündem maddelerinden biri olan “gizlilik”, Oculus’un henüz başlayan ticari yolculuğunun önüne önemli bir engel çıkarabilir. PC’lere yüklenen Oculus servislerinin daima açık ve çalışır vaziyette olduğu keşfedilirken, bazı gizlilik politikalarının da devreye girmesiyle birlikte işler kimi kullanıcıları rahatsız edebilecek bir seviyeye gelme potansiyeli taşıyor.

Söz konusu problemin hem teknik hem de hukuki boyutları bulunuyor. İşin teknik tarafını inkar etmek, pek mümkün gözükmüyor. Oculus Rift kullanım amacıyla yüklenirken, aynı zamanda arka planda çalışabilecek birkaç Windows servisi de yükleniyor. Bu servislerden bazıları, Oculus PC yazılımını güncel tutmak için gerekli servisler. Ancak daha kapsamlı araştırmalar, Oculus Home uygulaması kapatılsa bile servisin çalışmayı sürdürdüğü ve birkaç saniyede bir sunucularla iletişime geçtiğini ortaya çıkardı.

Söz konusu sunucuların Facebook sunucuları olması ise problemin diğer tarafını oluşturuyor. En azından teorik açıdan. Oculus’un hizmet koşullarındaki bazı maddeler, gizlilik konusundaki hassas kimi kullanıcıların başını ağrıtacak cinsten. Oculus tarafından sunulan koşulları kabul etmek; şirkete uygulama, çerez, lokal hafıza ve benzer teknolojilerden veri toplama fırsatını veriyor. Bu geniş ve biraz da özensiz olan kelime seçimi, özellikle “lokal hafıza” kısmı çok sayıda Oculus kullanıcısını rahatsız etmiş durumda. Buna ek olarak, söz konusu gizlilik politikası toplanan bilgilerin reklam amaçlı kullanılabileceğini de açıkça belirtiliyor.

Günümüzde kullandığımız pek çok servis, benzer kullanım koşulları sunuyor. Ancak lokal depolama kısmının fazlasıyla sıra dışı olduğunu belirtmek gerekiyor. Toplanan verilerin Oculus’un çatı şirketi Facebook tarafından kullanılması ihtimali de pek çok kişiyi rahatsız ediyor. Sosyal paylaşım sitesinin gizlilik konusundaki karnesi ve imajının pek iyi olmadığı biliniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER