Teknoloji

Nvidia’nın yapay zekâlı robotları insanları izleyerek öğrenecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
nvidia yapay zeka
Nvidia robotların insanları izleyerek öğrenmesini sağlayacak bir yapay zekâ geliştirdi

Yapay zekâ ve özdevinimli öğrenme gibi kavramlar son dönemde pek çok teknolojik üründe boy gösteren popüler konseptler olarak dikkat çekiyor. Bu teknolojilerin başarıları etkileyici olsa da, öğrenme yöntemlerinin hâlâ yapay olduğu gerçeği değişmiyor. Ancak Nvidia yapay zeka teknolojisinin eğitimi konusuna farklı bir soluk getirmeye hazırlanıyor.

Nvidia’nın araştırmacıları, endüstriyel robotlarda kullanılması için yeni bir yapay zekâ geliştirdi. Söz konusu robotlarda kullanılan yapay zekâ, bilgilerini insanları izleyerek öğreniyor. Öğrenme sürecinin insanlarınkine benzemesi yapay zekâ teknolojisini daha doğal hâle getiriyor.

Pek çok nöral ağ adeta kaba kuvvetle eğitiliyor. Bu eğitim süreci genellikle birkaç saat içinde tamamlanıyor. Özdevinimli öğrenmede nöral ağlar genellikle mevcut verilerin yoğun biçimde yüklenmesiyle eğitiliyor. Bu yöntem verimli olsa da, yapay zekâ sistemleri zaman zaman aldıkları bilgileri kullanmakta sıkıntı yaşıyor.

Fabrikalarda kullanılan robotlar söz konusu uygulayamama sorununun en temel örneği gibi görünüyor. Özdevinimli öğrenme bu robotlara bilgileri kazandırsa da, robotların tam anlamıyla çalışması için alt seviyede biraz programlama yapılması gerekiyor. Nvidia tarafından geliştirilen yapay zekâ ise sadece bir kere bakarak görevi için yapması gerekenleri öğrenebiliyor.

Yeni sistemde de perde arkasında bazı öğrenme işlemleri yürütülüyor. Ancak bu işlemler bilinen şekilde gerçekleştirilmiyor. Nvidia eğitilmiş veri demek yerine “sentetik veri” tamımlamasını kullanmayı tercih ediyor.

Nvidia yapay zeka konusundaki son hamlesiyle başka gelişmelerin de önünü açabilecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER