Teknoloji

Nvidia’dan yüksek kapasiteli yeni yapay zekâ çipi: GH200

nvidia rtx 4080 super

Piyasadaki lider markalardan biri olan Nvidia, büyük yapay zekâ modellerini çalıştırmaya yönelik artan talepler karşısında daha güçlü bir çip sunmaya hazırlanıyor. Şirket, en karmaşık yapay zeka iş yüklerini, geniş dil modellerinden öneri sistemlerine ve vektör veritabanlarına kadar idare edebilecek GH200 süper çipi duyurdu.

Nvidia yapay zekâ çipi GH200: Daha fazla bellek kapasitesi ve güç

GH200, Nvidia’nın şu anda en güçlü ve popüler yapay zeka çipi olan H100 ile aynı GPU’ya sahip olacak ancak üç kat daha fazla bellek kapasitesine sahip olacak. Şirket, GH200 ile çalışan sistemlerin 2024 yılının ikinci çeyreğinde kullanıma sunulacağını belirtti. GH200’ün fiyatı ise henüz açıklanmadı. Şu anda H100 serisi yaklaşık 40.000 dolar fiyat etiketiyle satılmakta.

Karmaşık yapay zeka modelleri, Banksy tarzında bir atın fotoğrafını üretmek veya metin oluşturmak gibi hesaplamaları gerçekleştirebilmek için güçlü GPU’lara ihtiyaç duyar. Bu modellerin çalıştırılması, çok büyük bir işlem gücü gerektirir ve Nvidia’nın H100 çipleriyle bile bazıları, modeli çalıştırabilmek için diğer GPU’lar arasında “bölme” ihtiyacı duyar.

Nvidia, yapay zeka işlemlerine uygun GPU’larda neredeyse tekel konumundadır. AWS, Azure ve Google gibi bulut sağlayıcılar, büyük dil modellerini kullanarak projeleri hayata geçirmek amacıyla Nvidia’nın H100 Tensor Core GPU’larını kullanıyor. Ayrıca, Microsoft da Nvidia ile ortaklık kurarak, kendisi de yapay zeka çipi üretmeyi planlasa da, yeni süper bilgisayarlar inşa etmektedir.

Nvidia’nın karşısında AMD gibi rakipler de bulunuyor. AMD, bu yılın dördüncü çeyreğinde kendi yapay zeka GPU’sunun üretimini artırmak istiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER