Teknoloji

Microsoft ve Nvidia yapay zekâ çalışmalarında kullanılacak süper bilgisayar geliştirecek

microsoft nvidia

Microsoft ve Nvidia, dünyanın en güçlü yapay zekâ tabanlı süper bilgisayarlarından birini yapmak için uzun süreli bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bu bilgisayar, yapay zekânın eğitimi ve ölçeklendirilmesi için gerekli olan iş yüklerini kaldıracak şekilde tasarlanacak. Söz konusu iş birliği ile Nvidia, Microsoft’un ölçeklendirilebilir oluşumlarından yararlanarak DALL-E gibi üretici yapay zekâ modellerinin gelişim sürecine hız vermeyi hedefliyor.

Azure bulut altyapısının üstüne inşa edilecek olan yapay zekâlı süper bilgisayarda Nvidia’nın veri merkezleri için geliştirdiği H100 ve A100 grafik işlemci birimlerden on binlerce adet kullanılacak.

Nvidia’dan verilen bilgiye göre, Azure ve bu grafik işlemci birimlerinin birleşimiyle ortaya daha fazla kurumun eğitebileceği ve ölçeklendirebileceği tam teşekküllü bir yapay zekâ çıkacak. Bunlar arasında büyük ve modern modellerin bulunacağının da altı çizildi. İki şirket Microsoft’un derin öğrenme optimizasyonu yazılımı DeepSpeed’i geliştirmek için de birlikte çalışacak.

Nvidia: Microsoft ile geliştireceğimiz süper bilgisayar yapay zekâ araştırmalarını hızlandıracak

Nvidia, geliştirilecek süper bilgisayarın üretici yapay zekâ alanındaki araştırmaları ve ilerlemeleri hızlandırabileceğini de belirtti.

Nvidia’dan kurumsal bilişimden sorumlu başkan yardımcısı Manuvir Das’ın imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Endüstri tarafından benimsenmesi hızlandıkça yapay zekâ teknolojisi de gelişiyor. Kaynak modellerin çıkışı, bir araştırma dalgası başlattı ve yeni girişimler doğdu. Bu da yeni kurumsal uygulamaların yolunu açtı. Microsoft ile yaptığımız iş birliği, araştırmacılara ve şirketlere modern bir yapay zekâ altyapısı ve yapay zekânın dönüştürücü gücünden yararlanmamızı mümkün kılacak bir yazılım sunacak.

İLGİLİ HABERLER