Teknoloji

Nvidia RTX 500 serisi yeni nesil iş istasyonu GPU’larını tanıttı

nvidia rtx 500

Mobil Dünya Kongresi’nde Nvidia, laptop GPU’ları için son teknolojiyi duyurdu. Yeni RTX 500 ve RTX 1000 Ada Nesli grafik kartları, özellikle ince ve hafif laptoplar için tasarlanmış olup, AI işleme konusunda önemli avantajlar sunuyor. Bu kartlar, mevcut yüksek uç mobil GPU’lara kıyasla aynı seviyede TOPS AI performansı sunmasa da, araştırmacılar, içerik oluşturucular ve video editörleri gibi kullanıcılar için yoldayken AI işleme konusunda kullanışlı bir seçenek olabilir. Özellikle iş istasyonu GPU’ları olduğunu belirtmek gerekir; yani bu kartlar oyun için değil, profesyonel çalışmalar için tasarlanmıştır.

Yeni Nesil GPU’lar ile AI performansında devrim

Nvidia, Ada Lovelace mimarisine dayanan GPU’ların, önceki nesil GPU’lara kıyasla ışın izleme performansını iki katına çıkardığını söylüyor. Üçüncü nesil ışın izleme çekirdekleri kullanıyorlar. Dördüncü nesil Tensor Çekirdekleri ise, Nvidia’ya göre, önceki GPU’lara göre iki kat daha fazla verimlilik sunuyor. Şirket, bunun “derin öğrenme eğitimini, çıkarımı ve AI tabanlı yaratıcı iş yüklerini hızlandırmaya” yardımcı olduğunu belirtiyor.

RTX 500, 4GB’a kadar özel belleğe sahipken, RTX 1000 ise 6GB’a kadar bellek sunuyor. Nvidia, sırasıyla 154 ve 193 TOPS AI performansı sağladıklarını belirtiyor. Yalnızca CPU tabanlı bir AI yapılandırması ile karşılaştırıldığında, RTX 500’ün, AI destekli fotoğraf düzenlemede üç kata kadar daha hızlı, 3D renderlama için on kata kadar daha fazla grafik performansı ve çeşitli modeller için generatif AI performansında 14 kata kadar artış sağladığı belirtiliyor.

GPU’lar ayrıca DLSS 3’ü destekliyor, şirketin ölçeklendirme teknolojisi. Ek olarak, sekizinci nesil bir kodlayıcı AV1 desteğini içeriyor. Nvidia, bu video kodeğinin “H.264’e göre %40 daha verimli olduğunu, yayıncılık, akış ve video arama için yeni olasılıklar sunduğunu” ifade ediyor.

RTX 500 veya RTX 1000 GPU’lu bir laptop edinmek isteyenler çok beklemek zorunda kalmayacak. Bu ilkbaharda Dell, HP, Lenovo ve MSI gibi markaların laptoplarında yer alacaklar. Bu yeni nesil GPU’lar, AI işleme ve yaratıcı çalışmalar için gereken performansı sunarak içerik oluşturucular, video editörleri ve araştırmacılar için mükemmel bir seçenek haline geliyor. Nvidia’nın bu son teknoloji ürünlerinin, profesyonel çalışmaların yanı sıra, AI destekli uygulamaların daha verimli kullanılmasına olanak tanıyarak sektörde yeni bir dönem başlatması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER