Teknoloji

Nvidia’nın Samsung ve Qualcomm aleyhine açtığı patent davası çıkmaza girdi

nvidia-logo-070415

Nvidia, mobil grafik işlemcilerinde kendisine ait patentleri ihlâl ettiği gerekçesiyle Qualcomm ve Samsung’a dava açmış ve davalılara satış yasağı getirilmesini talep etmişti. Ancak Nvidia’nın bu hedefinin önüne büyük bir taş koyuldu. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na (ITC) başvuran Nvidia, Samsung Galaxy Note 4 ve Galaxy S5 gibi telefonlarda grafik patentlerinin ihlâl edildiği gerekçesiyle ihtiyati tedbir kararı uygulanmasını istemişti.

Nvidia’nın başvurusunu inceleyen ITC hakimi Thomas B. Pander, ne Qualcomm’un ne de Samsung’un Nvidia’ya ait patentleri ihlâl ettiği yönünde karar aldı. Pander’in Nvidia’nın dava dosyasına koyduğu patentlerden birini “geçersiz” olarak nitelemesiyse işleri Nvidia adına iyice kötü hâle getiriyor.

Nvidia tarafından yapılan resmi açıklamaysa şaşırtıcı biçimde iyimser bir tonda. Alınan kararın ITC tarafından yürütülen süreçte yeni bir adım olduğu belirtilirken, Nvidia açtığı davada istediğini alacağına dair inancını koruyor.

Nvidia, Qualcomm ve Samsung aleyhine 2014 yılında açtığı davada rakiplerinin kendisine ait patentli grafik işlemcisi teknolojilerini izinsiz olarak kullandığını iddia etmişti.

ITC hakimi Thomas B. Pander’in ilk etapta Nvidia’nın patent iddialarının lehine bir karar vermesi, sonucun Nvidia’nın umduğu şekilde gelişeceği düşüncesini uyandırmıştı. Ancak, alınan son karar Nvidia cephesindeki erken zafer havasını önemli ölçüde yok etmişe benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER