Teknoloji

Nvidia Max-Q teknolojisiyle daha ince ve güçlü oyun dizüstü bilgisayarları geliyor

nvidia max-qNvidia yeni duyurduğu Max-Q teknolojisi sayesinde gelecek nesil oyun dizüstü bilgisayarlarının mevcut dizüstü bilgisayarlardan üç kat daha ince ve üç kat daha hızlı olacağını söylüyor.

Computex 2017‘de duyurusu gerçekleştirilen Max-Q’nun adı, maksimum verimlilik ve maksimum performans gibi hedeflerden geliyor. Nvidia, NASA’da kullanılana benzer bir duyarlılık odaklı tasarım felsefesinin uygulandığını, böylelikle cihaz üreticilerine muazzam derecede ince ve güçlü oyun dizüstü bilgisayarları oluşturma imkanının verileceğini iddia etti.

Böylelikle günümüzün kaba ve ağır oyun dizüstü bilgisayarlarının sonu gelebilir. Nvidia, Max-Q platformunun oyun dizüstü bilgisayarlarının 18 milimetre kadar ince kalınlığa sahip, diğer bir deyişle MacBook Air ile aynı kalınlıkta gövdelerle sunulabileceğini söylüyor.

Her şey bununla bitmiyor, bu dizüstü bilgisayarların mevcut oyun dizüstü bilgisayarlarından yüzde 70’e varan oranda daha güçlü olabileceği belirtiliyor. Bu da önemli bir sıçrama olacaktır.

Nvidia Max-Q teknolojisinin detayları

Nvidia Max-Q ile etkileyici sonuçlara erişmek için Pascal GPU mimarisini optimize ediyor ve ince ayarlamalar yapıyor. Pascal’a duyarlılık odaklı mühendislik yaklaşımının uygulamasıyla birlikte bu mimarinin daha verimli hâle gelmesi mümkün oluyor.

Nvidia dizüstü bilgisayarların tasarımından fiziksel GPU, yazılım sürücüleri ve hatta termal ve elektriksel bileşenlere kadar, Max-Q platformunun her açısını konfigüre ediyor.

 

Bu durum ince kasalı dizüstü bilgisayarların; GTX 1080, GTX 1070 ve GTX 1060 gibi, bir taraftan oyun gücü için en yüksek verimliliği sunup bir taraftan da güç tüketimi bakımından verimli kalmaları amacıyla üzerinde ayarlamalar yapılan, Nvidia’nın bazı en güçlü GPU’ları içermesini sağlayacak.

Nvidia’nın Game Ready sürücüleri de GPU’ların etkileyici grafikler sağlarken en uygun verimlilik değerini de sunmalarını sağlayacak.

Nvidia Max-Q ile sessiz ve serin çalışan bilgisayarlar

Öte yandan, gelişmiş termal çözümler GPU’ların kompakt bilgisayarlarda serin biçimde çalışmasını sağlayacak. Nvidia’nın yine Computex’te tanıtımını gerçekleştirdiği yeni WhisperMode teknolojisi de bu oyun dizüstü bilgisayarların oyunları çalıştırırken daha sessiz biçimde çalışmasını mümkün kılacak. Bu, grafik açıdan yorucu oyunları oynarken dizüstü bilgisayarlarının aşırı sesli şekilde çalışan fanlarından rahatsız olan kullanıcılar için mükemmel bir haber olacaktır.

WhisperMode, Pascal tabanlı grafik kartını barındıran herhangi bir oyun dizüstü bilgisayarı için kullanılabilir olacak. Yakında gelecek GeForce Experience yazılım güncellemesi içinde yer alacak.

Max-Q teknolojili dizüstü bilgisayarlar ne zaman çıkacak?

Nvidia Max-Q teknolojili bir oyun bilgisayarı satın almak isteyenler fazla beklemeyecek. 27 Haziran tarihinden itibaren yeni modelleri dünya çapında piyasada görmeye başlayacağız.

Bunlar Nvidia’nın GeForce GTX 1080, GTX 1070 ve GTX 1060 grafik kartlarıyla birlikte gelecek. Acer, Alienware, Asus, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI ve daha birçok popüler bilgisayar üreticisinin ürünlerinde gelecek. Fiyatlar ise ürünlere göre değişiklik gösterecek.

Bu arada Computex 2017’de düzenlenen etkinlikte, Nvidia CEO’su Jen-Hsun Huang, içinde GTX 1080 grafik kartı barındıran, muazzam derecede ince bir Asus ROG Zephyrus Max-Q oyun bilgisayarının gösterimini gerçekleştirdi. Huang’e göre bu dizüstü bilgisayar, PlayStation 4 Pro’dan yüzde 60 oranında daha güçlü.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER