Teknoloji

Nvidia Kepler GPU mimarisi için sonun başlangıcı

nvidia kepler gpu mimarisi

Nvidia’nın Kepler mimarisi için sona geliniyor gibi görünüyor. İşe öncelikle Nisan 2019’da, Kepler tabanlı mobil GPU’larla başlanıyor. İlk kez 2012’de çıkmış olan Kepler mimarisi, Nvidia’nın GTX 600 serisi masaüstü grafik kartlarını ve 600M serisinden 900M serisine kadar dizüstü bilgisayar GPU’larını güçlendiriyor.

Nvidia yakın zamanda bilgi kütüphanesi niteliğindeki makalesini güncelleyerek mobil Kepler GPU’larına dair destek planlarını detaylandırmıştı. Şirket sadece Maxwell, Pascal ve Turing tabanlı dizüstü bilgisayar GPU’ları için performans iyileştirmeleri, yeni özellikler ve hata düzeltmelerini yayınlayacağını kaydetmişti. Nisan 2019’da hayata geçecek bu plan dahilinde, mobil Kepler GPU’ları sadece kritik güvenlik güncellemelerini alacak. Bu da Kepler’in emekliye ayrılmasının başlangıcı anlamına geliyor.

Mobil Kepler grafik işlemci birimleri için kritik güvenlik güncellemeleri Nisan 2020’ye kadar dağıtılmaya devam edilecek. Bu tarihten sonra da Nvidia bu ürünleri tarihin tozlu sayfalarına yollayacaktır diye düşünüyoruz.

nvidia geforce gtx 680m

Şu an için Kepler tabanlı masaüstü grafik işlemcileri bu durumdan etkilenmemiş gibi görünüyor. Ancak bu durumun ne kadar geçerli olacağı konusunda da şirket şu an için bir bilgi vermedi. Nvidia ilk kez bir mimarinin emekliye ayrılması için farklı bir yol izliyor. Önceleri sürücü geliştirme çalışmaları ve mimariye verilen destek tek bir seferde, birlikte durdurulurdu.  Kepler mimarisi epey fazla sayıda mobil GPU’yu çalıştırıyor, sadece 600M serisiyle sınırlı değil. Bu listede Kepler mimarisini temel alan tüm dizüstü bilgisayar grafik işlemcilerinin listesini bulabilirsiniz.

Bu arada Nvidia, Nisan 2019’dan itibaren 3D Vision ürünlerini de emekli statüsüne ayırıyor. Bunlar da Nisan 2020’ye kadar kritik güncelleme desteği alacak. Nvidia’ya göre, 3D Vision’ı kullananlar Release 418 sürücüsünde kalabilecekler. Release 418’de 3DTV’ler ve 3DTV Play ile 3D oyun kullanımını aktif hâle getiren yazılım da ücretsiz olarak sunulacak. Bu yazılım tek başına indirmeye sunulmayacak. 3D Vision Video Player da 2019’un sonuna kadar ücretsiz olarak, tek parça hâlinde indirilebilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER