Teknoloji

Nvidia ışın izleme teknolojisini RTX serisi dışına taşıyor

nvidia geforce gtx

Nvidia’nın ışın izleme teknolojisi oyunları daha gerçekçi hâle getiriyor, aynı zamanda oyuncuların hamle yapma yeteneklerini dolaylı olarak artırıyor. Ancak şimdiye kadar bu teknolojiden yararlanmak için fiyatı epey yüksek olan RTX serisi grafik kartlarına yatırım yapmak gerekiyordu.

Neyse ki, çok yakında Nvidia bu teknolojiyi daha eski GPU’lara da getiriyor. Örneğin, neredeyse üç yaşındaki Nvidia GeForce GTX 1080 GPU da önümüzdeki nisan ayında gelecek sürücü güncellemesiyle bu teknolojiden yararlanmaya başlayacak.

Ne var ki, Nvidia’nın blog yazısı, sadece en pahalı RTX serisi GPU’ların ışın izlemenin var olduğu modern oyunlarda 60fps çerçeve hızlarına yaklaşılabileceğini belirtiyor. Söz konusu yazıda bazı popüler oyunların karşılaştırma grafikleri de bulunuyor. Bunlarda farklı Nvidia işlemcilerinin ne kadar çerçeve hızına ulaşabileceği gösteriliyor. GTX 1080 Ti en güçlü son model grafik kartlarından bir tanesi olsa da, Core i9 işlemciyle çalışsa bile yükü kaldırmakta zorlanıyor.

Nvidia, farklılıkların özelliklerin sadece RTX serisine has tutulmasından kaynaklanmadığını, bu yongaların gerçek tasarımlarının da farklı olduğunu vurguluyor. RTX serisi GPU’lar, GTX serisindekiler sahip olmadığı çekirdeklere sahip. Bnların arasında ışın izleme için tasarlanmış RT çekirdekleri ve DLSS özelliğini mümkün kılan yapay öğrenme amaçlı Tensor çekirdekleri de var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER