Teknoloji

Karanlık modlu yeni Notepad Windows 11 Insider test sürümünde

notepad windows 11

Microsoft, emektar Notepad uygulamasının yeniden tasarımını test ediyor. Bu uygulamaya karanlık mod, daha iyi bir arama/bulma ve değiştirme arayüzü, daha iyi geri alma ve bunlardan daha fazlası gibi memnuniyetle karşılanan bazı modern özellikler ekliyor.

Karanlık modun eklenmesi, güncellenmiş sağ tıklama menüsü ve Windows’un yeni temasını benimseyen tasarımı gibi görsel güncellemeler güzel olsa da, işlevsel güncellemeler muhtemelen gerçekten Notepad’de yazan herkes için en büyük yükseltme olacaktır. Uygulamanın Windows 11 ile birlikte gelen mevcut sürümünde, metin arama aracı, bul ve değiştir aracı, iki farklı klavye kısayoluyla erişilen iki farklı açılır pencere bulunuyor. Yeniden tasarım, onları XP döneminden kalma gibi görünen bir tasarım yerine tek bir kayan çubukta birleştiriyor.

notepad windows 11

Ayrıca Microsoft, eski sürümün yalnızca bir adım geri gitmenize izin veren geri alma sisteminin yerini alan çok adımlı geri alma özelliğini eklediğini söylüyor. Modern bir uygulamadan beklediğiniz gibi çalışmıyor, her seferinde bir kelimeyi silmek için Ctrl-Z’ye basmanıza izin veriyor, ancak Notepad’in eski sürümünden daha fazla bellek kullanım imkanına sahip olduğu görülüyor.

Önizlemeyle ilgili bir başka beğenilmeyecek unsur ise, Word Wrap’in varsayılan olarak hâlâ kapalı olmasıdır. Yine de, bu özelliğin Görünüm menüsünde yeni bir yeri var. Yazı Tipi düğmesi Düzenle açılır menüsüne gittiğinden, eski Notepad’in Biçim menüsü artık yok.

notepad windows 11

Notepad için baştan başa yenileme yerine yararlı özellikler

Görünüşe göre Microsoft, Notepad’i yeni özelliklerle doldurmak ve tamamen farklı bir uygulamaya dönüştürmek yerine, daha küçük güncellemelere odaklanmış gibi görünüyor. Notepad’in yanında, belki de daha az bilinen kardeşi WordPad’in varlığı göz önüne alındığında, bu doğru hareket gibi görünüyor. WordPad, bir düz metin düzenleyiciden çok Microsoft Word’e daha yakın. Üstelik WordPad, NotePad’in yeni sürümünün bile aksine, .docx dosyalarını görüntülemenize ve düzenlemenize de olanak tanıyor.

Notepad’in yeniden tasarımı, Geliştirici kanalını kullanan Windows 11 Insider’lar için dağıtıma çıktı. İşletim sisteminin test sürümünü çalıştırıyorsanız ve bunu henüz göremiyorsanız, Microsoft Store’da bir güncelleme olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Diğer kullanıcıların ise bu güncellemeyi almak için biraz beklemesi gerekecek, ancak Microsoft’un Office gibi daha büyük ürünlerinin yanı sıra Notepad, Fotoğraflar ve Paint gibi bazı yerleşik uygulamalarını ve Windows’un kendisini güncelleme eğilimine devam ettiğini görmek güzel bir işaret olarak nitelendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER