Manşetler

Nokia yılın üçüncü çeyreğini 8.8 milyon Lumia satışıyla kapattı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia üçüncü çeyrek finans raporunu açıkladı. Lumia cihaz satışlarını 8.8 milyon ile tüm üç aylık dönemler içinde en yüksek seviyeye çıkaran şirket 118 milyon avro operasyon kârı elde ederek bir önceki çeyreğe göre büyük bir gelişim kaydetti.

nokia-lumia-1020-on-inceleme00002

Microsoft’un gelecek yılın başlarından itibaren sahibi olacağı Cihazlar ve Servisler birimi hem Lumia serisi akıllı telefon hem de Asha ve benzeri cep telefonlarından elde ettiği gelirlerde artış kaydetti. Tabii ki, esas ilgi gösterilen kısım Lumia cihaz satışları ve bu alanda ilgi çekici bir durum söz konusu. Kuzey Amerika’da yıldan yıla mobil cihaz satışında yüzde 367’lik bir artış kaydedildi. Nokia bu artışın Windows Phone işletim sistemli akıllı telefonlara ait olduğunun altını çizdi, yıldan yıla satış yükselişinin nedeninin Akıllı Cihazlar biriminin başarısı olduğuna dikkat çekti.

Üçüncü çeyrekte dünya çapında sevkedilen 8.8 milyon Windows Phone cihazıyla birlikte bir önceki çeyrekte elde edilen 7.4 milyon birimlik rekor da geçilmiş oldu. Finansal tabloya baktığımızda Nokia’nın satışlardan 1.254 milyar avro net gelir elde ettiği görülüyor. Asha serisi ve diğer cep telefonları da 1.489 milyar avroluk satışının gerçekleşmesini sağladı. Bu, art arda iki çeyrek arası dönemde artışa karşılık gelse de, yıldan yıla yüzde 37’lik bir düşüş söz konusu. Bu da küresel mobil cihaz pazarında akıllı telefonların hakimiyetini daha da artırdığını gösteriyor.

Nokia’nın mali işler üst yöneticisi ve geçici başkanı Timo Ihamuotila, üçüncü çeyreğin şirket tarihindeki en fazla değişikliğin yaşandığı dönem olduğunu, bu dönemde NSN (Nokia Solutions and Networks) sahipliğini tamamen ele aldıklarını, ayrıca mobil cihaz operasyonlarının satışı için Microsoft ile anlaştıklarını kaydetti. Bu dönüşümlerin Nokia’nın geleceğini daha iyiye doğru şekillendireceğini de vurguladı.

Ayrıca Ihamuotila, Microsoft anlaşmasının tamamlanmasından önce Nokia’nın kârlılık profilini önemli oranda iyileştireceğini, güçlü bir finansal konum ve yatırım yapılabilir bir temel kazanacağını dile getirdi. NSN ve Here gibi iştiraklerin de geleneksel olarak zayıf geçen üçüncü çeyreği kârlılıkla kapattığının da altını çizdi.

İlgili >>Nokia

İLGİLİ HABERLER