Teknoloji

Nokia ve RIM arasında patent lisans anlaşması imzalandı

RIM Nokia ile lisans anlaşması imzaladığını duyurdu. Söz konusu anlaşma RIM’den Nokia tarafına yapılacak bir kereye mahsus ve sürekli ödemeleri içeriyor. Anlaşmanın bir parçası olacak şekilde, her iki taraf da karşılıklı patent anlaşmazlıklarını rafa kaldıracak. Nokia tarafı konuyla ilgili olarak RIM ile yaşanan patent lisans sorunlarını çözdükleri için çok memnun oldukları şeklinde bir açıklama yaptı, bu anlaşmanın Nokia’nın sektör lideri patent portföyünü gösterdiğini ve gelecekte de mobil iletişim pazarında lisanslama fırsatlarına daha fazla odaklanma şansı tanıdığını kaydetti.

Her iki sektör devi arasında gerçekleşen bu lisans anlaşmasının finansal şartları kamuoyuna açıklanmadı, ancak şartların Nokia ile Apple arasında gerçekleşen anlaşmanın şartlarına benzediği söyleniyor. Uzun yıllar boyunca her iki şirket arasında çeşitli yasal anlaşmazlıklar ortaya çıkmıştı; son olarak ABD, İngiltere ve Kanada’da beklemekte olan çeşitli davalar vardı. Ancak bundan yaklaşık bir on yıl kadar önce her iki şirket temel patentlerin çapraz lisanslanması konusunda bir anlaşmaya varmıştı. Varılan anlaşma her iki şirket arasında mahkeme salonlarında sürmekte olan karşılaşmaların sona ereceği anlamına geliyor.

Her iki şirket arasında varılan anlaşmanın Nokia’nın RIM’e karşı İsveç tahkiminde elde ettiği zaferin ardından gelmesi de ilginç oldu. O olayda mahkeme BlackBerry ürünlerinin WLAN ağlarıyla ilgili bir patenti ihlâl ettiğine hüküm getirilmişti. Her ne kadar İsveç’te verilen kararın sadece yerel etkileri olsa da, bu kararın devam etmekte olan diğer davalar için de bir emsal teşkil etmesi durumu söz konusu olmuştu.

İlgili >> Nokia

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER