Manşetler

Nokia Situations ile akıllı telefon ayarlarını çevre koşullarına göre düzenliyor, Jigsaw ile de daha fazlasını sunacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Eğer Intel’in geleceğe yönelik tahminleri doğru çıkarsa, şartlar ve çevre uygulamaların geleceği olacak. Yani, cihazınızda bulunan bir dizi sensör nerede olduğunuzu ve neler yaptığınızı saptayabilecek, akıllı programlar da bu bilgileri kullanarak tahminler yürütecek. Cihazdaki ivmeölçerler, mikrofonlar, radyo antenleri ve GPS izleme cihazları ortalama bir akılı telefon bataryası ile çalışmaya başladığında ve elde edilen ham verileri işlemeye çalıştığında çeşitli problemler de ortaya çıkacak. İşte bu noktada, aralarında bir Nokia’dan burs alan birisinin de yer aldığı bir grup Dartmouth araştırmacısı farklı bir yaklaşım ortaya koyuyor.

Araştırmacıların iPhone ve Symbian tabanlı cihazlar için geliştirdikleri Jigsaw adı verilen bir deste algoritma kullanıcının tüm hareketini (yürüme, koşma, bisiklet sürme, otomobil kullanma) cihazın konumundan bağımsız bir şekile rapor ediyor, sadece kullanıcının aktif olduğu süre boyunca sensörlerle iletişim kuruyor. Öte yandan iyi ya da kötü, Jigsaw Intel’in bulut tabanlı API’sinin getireceği gizlilik endişelerini de gideriyor, çünkü tüm kişisel bilgiler telefonda depolanıyor.

Tabii ki, çevre ve ortam koşullarına bağlı olarak çalışan, ancak oldukça temel bir mantık sunan uygulamalar hâli hazırda mevcut, Android’deki Locale ve Symbian’daki GPS-Action bunlardan iki tanesi. Bu uygulamalar kullanıcının daha önceden tanımladığı özel koşullara göre akıllı telefonun ayarlarını düzenliyor. Şimdiyse, Nokia aynı işlemi Nokia Situations adını verdiği bir uygulamayla yapıyor. Şu anda deney aşamasında bulunan Situations, Jigsaw ile sunulabilecek olanakların şimdilik çok uzağında duruyor. Yine de, Symbian^3, S60 5th Edition ve S60 3.2 tabanlı akıllı telefon sahipleri aşağıdaki ilgili bağlantıyı takip ederek Nokia Situations uygulamasını cihazlarına kurup nasıl çalıştığını kendi gözleriyle görebilirler.

İlgili – Nokia Beta Labs Blog
İlgili – Nokia Situations

İLGİLİ HABERLER