İncelemelerManşetler

Nokia Lumia 1020 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia, 2012 yılının Mobil Dünya Kongresi’nde 41 megapiksel kameralı Nokia 808 PureView’ı duyurmuştu. O telefonun tanıtımına bizzat yerinde tanık olmuştuk, hem bizim ağzımız açık kalmıştı, hem de salonda bulunan diğer izleyicilerin… Nokia 808 PureView o zamana kadar ve sonrasında da herhangi bir akıllı telefonda görmediğimiz çözünürlükteki sensörüyle adından söz ettirdi. Biz de geçtiğimiz yılın yazında, bu telefon Türkiye’de piyasaya sürüldüğü zaman yaptığımız detaylı inceleme sayesinde Nokia 808 PureView’ın kamerasının en iyisi olduğuna kanaat getirmiştik.

nokia-lumia-1020-inceleme-00020Nokia 808 PureView tanıtıldıktan sonra Finlandiyalı şirketin 41 megapiksel sensöre eninde sonunda Windows Phone cihazlarında da yer vereceği yazılıp çizilmeye başlanmıştı. Ancak Nokia’nın bu beklentileri gerçekleştirmesi 2013 yazını buldu. Daha önce PureView markası altında Lumia serisine daha düşük çözünürlüklü sensörlerle birlikte çeşitli avantajları sunan Nokia, nihayet temmuz ayında 41 megapiksel sensörlü PureView kamera sahibi Lumia 1020’yi duyurdu. İkinci nesil 41 megapiksel PureView kameraya sahip olan Lumia 1020 sayesinde bu yüksek çözünürlüklü kameranın tadını tam anlamıyla çıkarma fırsatı buluyoruz. Nokia Lumia 1020’nin hünerlerini merak edenleri yazının devamında yer alan detaylı incelemeye bekliyoruz.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları
DonanımKameraYazılım, Performans ve Batarya –  Sonuç

Donanım

Aradaki küçük farklar dışına Nokia Lumia 1020 ile Lumia 920’nin hemen hemen aynı görünüşe sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her iki telefon da polikarbondan yapılmış kasayla geliyor. 130.4 x 71.4 x 10.4 mm.’lik boyutlara sahip olan Lumia 1020’nin yüzey alanı Lumia 920’ninkinden biraz daha fazla, ancak kalınlık bakımından 0.3 mm. daha düşük. Lumia 920’nin 185 gr.’lık ağırlığına karşın Lumia 1020 158 gr. ile tartıda yaklaşık 30 gr. daha hafif geliyor. Bu ağırlık farkı muhtemelen Lumia 1020’de dahili kablosuz şarj biriminin olmamasından kaynaklanıyor. Nokia Lumia 1020’yi bir elimize, Lumia 920’yi de diğer elimize aldığımızda aradaki farkı az da olsa hissediyoruz.

nokia-lumia-1020-inceleme-00003

Nokia 808 PureView’ın arkasında, kameranın bulunduğu bölüm bir hayli şişkindi ve bu telefonu epey kalınlaştırıyordu. Nokia Lumia 1020’de kalınlığı azaltma noktasında önemli adımlar atılmış, yine de kamera sisteminin bulunduğu dairesel yapı telefonun bir yüzey üstünde hafif eğik durmasına neden oluyor. Telefon bu şekilde dururken parmağınızla hafifçe ittirdiğinizde telefonun neredeyse bir tam tur attığını görebilirsiniz. Söylemek istediğimiz, telefon yüzey üstünde, ekran yüzü üste bakarken kararlı şekilde durmuyor. Neyse ki, ekran çizilmelere karşı dayanıklı Gorilla Cam 3 ile kaplı. Yani Lumia 1020’yi bir yüzeye kamerası üste bakacak şekilde koysanız da olur. Zaten Nokia da bunu öneriyor. Bu arada kamera sisteminin neden olduğu tümsek Lumia 1020’nin tutuşunu biraz zorlaştırıyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00022

Lumia 1020’de de Lumia 925’te olduğu gibi 4.5 inç, 768 x 1280 piksel çözünürlüklü AMOLED ekran bulunuyor. Nokia’nın PureMotion HD+ ve ClearBlack teknolojilerini içeren bu ekran derin siyah renkler sunması sayesinde fazlasıyla tatmin edici renkler sunuyor. Bu durum Lumia 1020 ile çekilen fotoğrafların ekran üzerinde önizlenmesini biraz daha etkileyici hâle getiriyor. Parlaklık seviyesi yüksek olan bu AMOLED ekran güneş ışığı altında da iyi bir görüş sunuyor. Fotoğraf makinelerinin dışarıda fazlasıyla kullanıldığını ve Lumia 1020’de fotoğraf çekerken tek geri besleme aygıtının ekran olduğunu düşündüğümüzde, parlak ışık altında görünebilirlik daha da önemli hâle geliyor. Bu arada Lumia 1020’nin ekranının görüş açısı yüksek. Böylelikle telefonu havaya kaldırıp fotoğraf çekmek istediğinizde ekranı daha rahat görebileceksiniz.

4.5 inç ekranın altında Windows Phone’un navigasyon tuşları bulunurken üstte de Nokia logosu, ahize hoparlörü ve 1.2 megapiksel kamera yer alıyor. Üst kenarda microSIM kart yuvası, 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alırken altta da microUSB portu, hoparlör, mikrofon ve bilek kayışı geçirmeyi sağlayan delik bulunuyor. Sol kenar diğer tüm Lumia cihazlarında gördüğümüz gibi temiz bırakılmış. Sağ kenarda ise yukarıdan aşağı doğru ses, güç ve kamera tuşları bulunuyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00008

Yukarıda Nokia Lumia 1020’nin arka bölümünden biraz bahsettik. 41 megapiksel PureView Carl Zeiss kamera sisteminin yerleştirildiği dairesel çıkıntı sayesinde Nokia Lumia 1020 bir fotoğraf makinesi havasını veriyor. Lensin hemen üstünde Xenon flaş, onun yanında da yardımcı AF ışığını görüyoruz. Lensin yanında Nokia logosu bulunurken 41 megapiksel, PureView ve Carl Zeiss gibi kamera özelliklerine de atıfta bulunulmadan geçilmemiş. Arkada kameranın dışında iki adet bağlantı noktası dikkat çekiyor. Çeşitli aksesuarların Lumia 1020 ile bağlantısı bu iki nokta sayesinde gerçekleşiyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00018

Daha önce Lumia 920 ve 925 modellerinde gördüğümüz donanım bileşenlerinin hemen hemen aynı şekilde Lumia 1020’de de bulunduğunu görüyoruz. 1.5 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci ve Adreno 225 GPU her üç telefonda ortak, ancak Lumia 1020 diğerlerinden farklı olarak 2 GB RAM içeriyor. 32 GB dahili hafızaya sahip olan telefonda microSD kart yuvası yok. 32 GB alan fotoğraf ve videoları depolamak için fazlasıyla yeterli oluyor. Kablosuz bağlantı tarafında çift bant 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS, NFC gibi çoğu akıllı telefonda görmeye alıştığımız unsurları görüyoruz. 42.2 Mbps HDSPA desteği de hareket hâlindeyken yüksek hızlarla internete erişme fırsatı sunuyor. İvmeölçer, jiro, yakınlık sensörü, pusula ve barometre gibi sensörler de Lumia 1020 çatısı altında yer alıyor.

Kamera

Nokia Lumia 1020 yepyeni bir telefon, ancak barındırdığı kamera sistemi Nokia 808 PureView’dakinden çok da farklı sayılmaz. 1/1.5 inç boyutlu sensörü sayesinde Nokia Lumia 1020 çoğu ortamda diğer akıllı telefonların hepsinden çok daha iyi fotoğraflar çekiyor. Telefonun lensinin geniş açıya sahip olması da kareye çok daha fazla nesne sığdırmanızı ve tek bir karede çok fazla şey anlatabilmenize izin veriyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00013

Lumia 1020’de 41 megapiksel sensör var, ancak kare sensöre rağmen yuvarlak lenslerin getirdiği kısıtlama nedeniyle yapılan ayarlara göre 34 ya da 38 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar çekiliyor. Ancak telefon aynı karelerin 5 megapiksel çözünürlüklü versiyonlarını da kaydediyor. Sonuç olarak Lumia 1020’nin deklanşör tuşuna bastığınızda biri yüksek biri düşük çözünürlüklü olmak üzere aynı kareden iki tane oluşturuluyor. Düşük çözünürlüklü olan genellikle sosyal ağ veya e-posta üzerinden paylaşım için kullanılıyor. Nokia, bu düşük çözünürlüklü versiyonun oluşturulmasında kullanılan  yöntemi “super pixel” olarak adlandırıyor. Sonuç olarak Nokia’nın aşırı örneklemeyle, bir pikselin bilgilerinin oluşturulması için komşu piksellerdeki bilgilerin de kullanıldığı yöntemle oluşturulduğu bu düşük çözünürlüklü fotoğraflar da yüksek çözünürlüklü fotoğraflardaki kadar detayı daha küçük dosya boyutlarında sunmayı başarıyor. Tabii ki, bu “super pixel” karelere yakınlaştırma yapıldığında detayların kaybolmaya başladığını görüyoruz. Çekilen karelerin yüksek çözünürlüklü versiyonlarına ait dosyalara ulaşmak için Lumia 1020’yi bilgisayara bağlamanız gerekiyor.

nokia-lumia-1020-yuzde100-zum-800-x-450

Yüksek sayıda pikselin bulunmasının getirdiği bir başka avantaj da kayıpsız zum imkanı oluyor. Nokia Lumia 1020’de optik zum özelliği yok, ancak 41 megapiksel sensör sayesinde 6 kata kadar kayıpsız dijital zum yapılabiliyor. Dijital zum, genellikle düşük kaliteli çekimlere neden olduğu için tercih edilmez, ancak Lumia 1020’nin 41 megapiksel sensörü yüksek çözünürlüklü karenin içinden belirli bir alana optimum düzeyin altında olmayacak çözünürlükte yakınlaştırma yapmaya olanak sağlıyor. Üstelik Lumia 1020 sadece çekim öncesinde zum yapmaya değil, fotoğrafı çektikten sonra da zum yapmaya izin veriyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00023

Nokia Lumia 1020 ile çekilen fotoğraflarda sonradan yakınlaştırma yapmak, fotoğrafı yeniden çerçevelendirmek gibi işlemleri gerçekleştirmek amacıyla Nokia Pro Cam uygulaması kullanılıyordu. Ancak geçtiğimiz hafta Nokia’nın Abu Dabi etkinliğinde duyurduğu Nokia Camera uygulaması bu kamera uygulamasının yerini aldı. Nokia Camera, Pro Cam’in tüm özelliklerini, kullanıcı arayüzüyle birlikte barındırıyor. Yalnızca Nokia Smart Cam uygulamasının işlevlerini de ek olarak içeriyor. Bu arada Nokia Camera uygulamasını Windows Phone’un yerleşik kamera uygulamasının Lensler bölümüne de ekleyip oradan ulaşmak mümkün. Ancak Nokia Camera varken, Windows Phone’un yerleşik uygulamasını kullanmayı hiçbir şekilde istemeyeceksiniz gibi görünüyor.

nokia-lumia-1020-ekran-goruntuleri-00002

Nokia Camera, çektiğiniz tam çözünürlüklü kareler içinden belirli bir alana yakınlaştırma yapıp elde edilen kareyi kaydetmenize, ayrıca çekim üzerinden seçilen alanın görüntü oranını 16:9 veya 4:3 arasında değiştirmenize izin veriyor. Elde edilen yeni kareler orijinal karelerin yanında kaydediliyor. Öte yandan Nokia Camera uygulaması çekim sırasında da kullanıcılarına geniş bir kontrol imkanı sağlıyor. Tüm ayarları otomatik olarak bırakıp her işi Lumia 1020’nin yapmasına izin vereceğiniz gibi; pozlama, beyaz dengesi, odak uzaklığı, ISO gibi ayarlar dairesel menüleri yardımıyla pratik şekilde yapma fırsatı sunuyor. Üstelik değiştirdiğiniz ayarların kareye nasıl etki edeceğini de ekranda anında görmenize izin veriyor. Böylelikle Lumia 1020 ile fotoğraf çekmeden önce nasıl bir kareyle karşılaşacağınızı az çok biliyorsunuz.

nokia-lumia-1020-inceleme-00024

Nokia Lumia 1020’nin kamera sistemi diğer akıllı telefonlara göre biraz daha karmaşık olduğu için Nokia Camera uygulamasının kullanıma hazır hâle gelmesi diğer telefonlardaki kamera uygulamalarına göre 1-2 saniye daha geç oluyor. Kamera uygulamasını açarken veya kapatırken arkadaki kameradan gelen sesleri duyabilirsiniz. Ayrıca Nokia Lumia 1020’nin optik görüntü sabitleme sistemi de telefonu oynatırken çıkan sesle varlığını hissettiriyor.

nokia-lumia-1020-kamera-fotograflari-00042

Geçen yılın 41 megapiksel telefonu Nokia 808 diğer akıllı telefon kameralarına açık ara fark atıyordu ve en iyi kamera telefonu unvanını sonuna kadar hakediyordu. Nokia Lumia 1020 için de benzer bir nitelendirmeyi rahatlıkla kullanabiliriz. Nokia Lumia 1020 dış ortamda, ışık koşullarının yeterli olduğu durumlarda zaten işini en iyi şekilde yapıyor. Düşük ışıklı ortamlarda da kameranın gösterdiği performans ortalamanın üstünde. Yalnız sensörün ışık geçirgenliği düşük ışıkta iyi sonuçlar elde edilmesi için varsayılanda yüksek olarak ayarlanmış. Bu da özellikle gece manzara çekimlerinde fazla ışıkta patlama ve gürültünün oluşmasına neden oluyor. Pozlama telafisi değerini düşürerek biraz daha gerçekçi, temiz sonuçlar elde edebilirsiniz. Makro çekimlerdeyse Nokia Lumia 1020’nin verdiği sonuçlar etkileyici. Etkileyici alan derinliği yakalayan bu kamerayla çok güzel yakın çekim çalışmalar yapabilirsiniz. Yakın çekimlerde bile elde edeceğiniz detay sizi şaşırtacaktır. Bu arada Lumia 1020’nin kamerası, yakın çekimlerde normal bir üst sınıf kompakt veya yarı profesyonel makinenin gösterdiği davranışı gösteriyor. Bir akıllı telefon kamerası gibi nesneye çok yaklaşmanıza izin vermiyor, belirli bir uzaklığın altında yakınlaştırma yapmıyor.

Nokia Lumia 1020’de yer alan Xenon flaş da bu telefonun gerçek anlamda bir kamera telefonu olduğunu gösteren unsurlar arasında yer alıyor. Nesneyi aydınlatan ve çekim bittiğinde kendini kapatan sıradan LED flaşların aksine Nokia Lumia 1020’nin Xenon flaşı gerçek anlamda bir fotoğraf makinesindeki gibi anlık ışık üretiyor. Bu durum karanlıkta veya düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda görünen hareket bulanıklığını azaltıyor.

Galeri: Nokia Lumia 1020 Kamerasından Fotoğraflar

Lumia 1020 ile opsiyonel olarak sunulan Camera Grip adlı aksesuar, bu akıllı telefonu bir fotoğraf makinesi gibi kullanmanıza izin veriyor, ayrıca barındırdığı ek pil sayesinde Lumia 1020 ile yapacağınız çekim miktarını artırıyor. Barındırdığı kabzası sayesinde Lumia 1020 rahatça tutulurken üst bölümde yer alan deklanşör tuşu da dijital fotoğraf makinesi veya küçük bir aynasız kamera hissini daha fazla elde etmeyi sağlıyor. Ayrıca alt bölümünde tripoda bağlamayı sağlayan bir giriş de yer alıyor. Aksesuarın kabza tarafındaki kenarında yer alan düğme ve LED lambalarla dahili pilin doluluk durumunu görmek de mümkün oluyor. Camera Grip ile Lumia 1020 biraz daha ağır veya kaba hâle gelse de, bu telefonu kullanmayı bizim için çok daha zevkli hâle getirdiğini belirtmemiz gerekiyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00027

Video tarafında bu telefonun da 1080p Full HD kayıt yapabildiğini görüyoruz. Bu alanda da üç dikkat çekici özellik bulunuyor. Bunlardan bir tanesi olan aşırı örnekleme sayesinde renkler daha canlı ve doğru görünüyor. Fotoğraf çekimi sırasında bir hayli işe yarayan optik görüntü sabitleme özelliği video çekimlerinde de fazlasıyla işe yarıyor, el titremelerinin etkisini azaltmayı veya yürürken bile durağan karelerin yakalanmasını sağlıyor. Üçüncü özellik ise yeni bir mikrofon sistemi. Lumia 1020’nin diğer Lumia’lara göre en önemli özelliği olan bu mikrofon sistemi çok sesli ortamlarda bile oldukça kaliteli, kulağı dolduracak ve çekimin merkezindeki nesnenin sesine odaklanan ses kaydı yapılmasını sağlıyor. Her ne kadar Lumia 1020 bir video kameranın yerini alamayacak olsa da, çoğu ortamda video çekim işini fazlasıyla iyi şekilde yerine getirecektir.

Video: Nokia Lumia 1020 Kamerasından 1080p Video

Yazılım, Performans ve Batarya

Nokia Lumia 1020’de Windows Phone 8 yüklü olarak geliyor. Windows Phone 8’in üzerinde Lumia Amber olarak adlandıracağımız çeşitli Nokia düzenlemeleri de bulunuyor. Microsoft’un mobil işletim sistemi uygulama ekosisteminin genişliği noktasında iOS ve Android’in gerisinde kalıyor ve doğrusunu söylemek gerekirse, bu durum Lumia 1020’nin en büyük handikaplarından birini oluşturuyor. Neyse ki, açıkları kapatacak alternatiflerin daha fazla karşımıza çıktığını, ayrıca beklenen geliştiricilere ait uygulamaların da yavaş yavaş Windows Phone’un yolunu tutacağı haberlerini alıyoruz.

nokia-lumia-1020-ekran-goruntuleri-00001

Bir Windows telefon satın alanların ihtiyaç duyduğu en önemli uygulama Instagram. Bir kamera telefonu olan Lumia 1020’de bu ihtiyaç daha fazla hissediliyor, insan bu telefonla çektiği etkileyici kareleri, hiç filtreye bile ihtiyaç duymadan burada da paylaşmak istiyor. Instagram henüz Windows Phone’da yok, ancak gerçekleşen en son Nokia etkinliğinde Instagram’ın çok yakında Windows Phone’a geleceği müjdesi verildi. O zamana kadar 6tag uygulaması işinizi fazlasıyla görecektir. Bu arada Vine’ın açığını da şimdilik 6sec adı verilen, yine 6tag geliştiricisinin elinden çıkmış bir uygulama kapatıyor. Bunun dışında Windows Mağaza’da yer alan Twitter, Foursquare, Dropbox, Facebook gibi uygulamalar; ayrıca sayısı giderek artan yerli veya yabancı birinci el uygulamalar yazılım tarafında da Lumia 1020’den çok da kötü olmayan bir yazılım deneyimi elde etmenizi sağlayacaktır.

nokia-lumia-1020-ekran-goruntuleri-00003

Lumia 1020’nin bir başka avantajı da Office dokümanlarını herhangi bir üçüncü taraf uygulamaya ihtiyaç duymadan çalışıtırabiliyor olması. Word, Excel, Power Point dokümanlarını yüklü gelen uygulamalar yardımıyla zahmetsizce açıp düzenleyebilirsiniz. Öte yandan Outlook uygulaması da çoğu şirkette kullanılan Exchange sunuculara bağlanma ve şirket e-postalarına zahmetsizce erişme fırsatı sunuyor.

Nokia Lumia 1020’de de Lumia 920 ve Lumia 925’te olduğu gibi 1.5 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci yer alıyor, ancak onlardan farklı olarak 2 GB RAM görüyoruz. Windows Phone 8 de iOS gibi kontrollü ilerleyen ve donanıma göre iyi derecede optimize edilmiş bir işletim sistemi olduğu için, artık nispeten düşük görünen bu donanım paketi profiliyle bile iyi bir performans sunuyor. Uygulamalar hızlı şekilde açılıyor, uygulamalar arasında geçiş seri şekilde gerçekleşiyor. Lumia 1020’yi kullandığımız süre boyunca bir kilitlenme durumuyla pek karşılaşmadık, sadece bir iki kez kendi kendini yeniden başlattı, onlar da kolaylıkla gözardı edilebilir durumlar.

Nokia Lumia 1020’nin çok yüksek performanslı bir işlemciye veya yüksek çözünürlüklü büyük bir ekrana sahip olmaması pil ömrü noktasında da önemli avantajlar sağlıyor. Lumia 1020 tek bir şarjla sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracak performansı sunuyor. Eğer kamerayı fazla kullanmazsanız, bu süreyi bir günün üstüne çıkarıp ikinci güne de sarkabilirsiniz. Eğer yukarıda bahsettiğimiz dahili pilli Camera Grip aksesuarını da kullanırsanız, iki günlük bir pilde çalışma süresine yaklaşmanız işten bile değil.

Sonuç

Geçen yıl piyasaya sürülen Nokia 808 PureView, gayet etkileyici bir kameraya sahip olmasına karşın, barındırdığı Symbian işletim sistemi nedeniyle pek fazla ileri gidemeyen, ilgi görmeyen bir ürün olmuştu. Daha o zamanlar Nokia’nın bu kamerayı bir Windows telefonuyla sunması gerektiği dillendirmeye, bu beklenmeye başlamıştı. Neyse ki, Lumia 1020 ile bu beklentiler gerçeğe dönüşmüş oldu. Ortaya çıkan sonuç fazlasıyla tatmin edici ve beklemeye değdiğini gösteriyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00037

Arkaya yerleştirilen kamera sisteminin telefona biraz daha yük getirdiği, tasarımı ve ergonomiyi olumsuz etkilediği gerçek, ancak gülü seven dikenine de katlanmak zorunda. Yine de, Lumia 1020’nin düzgün görünen, etraftaki insanların da ilgisini çekecek ve beğenisini kazanacak bir tasarıma sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. HD ekranı belki günümüzün Full HD çözünürlüklü ekranlar dünyasında sönük kalıyor, ancak Lumia 1020’den elde edilen kullanım zevkini aşağılara indirmiyor. Telefon pil ve performans açısından da baş ağrıtmıyor. Windows Phone 8 platformu geniş bir uygulama ekosistemine sahip olmayabilir, ancak Windows Mağaza’da işinize yarayacak birçok uygulamayı bulabilirsiniz. Ayrıca Nokia da ihtiyaç duyulacak uygulamaları ya kendi başına ya da iş ortaklarıyla karşılama noktasında başarılı.

Tabii ki, Lumia 1020’yi satın almanızı sağlayacak en önemli unsur 41 megapiksel kamera. Lumia 1020’nin bir akıllı telefonda görebileceğimiz en iyi kamerayı barındırdığını, sadece yüksek piksel sayısıyla değil, lens yapısı, kayıpsız dijital zum özelliği, gelişmiş kontrol özellikleriyle gelen Nokia Camera uygulamasıyla birlikte eksiksiz bir paket olduğunu söyleyebiliriz. Nokia Lumia 1020’ye sahip olursanız, yapacağınız seyahatlerde fotoğraf veya video çekimi için başka bir cihaz taşımanıza gerek olmayacaktır. Bu arada hazır Lumia 1020 satın almışken Camera Grip aksesuarını da satın almanızı tavsiye ederiz. Böylelikle Nokia Lumia 1020’yi bir fotoğraf makinesi gibi kullanma şansınız daha da artacak.

İLGİLİ HABERLER