Manşetler

Nikon Z7, Z6 ve Z mount lenslerle aynasız full-frame makinalarda yeni bir çağ başlıyor

nikon z7
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nikon z7

Nikon full-frame aynasız kamera arenasına geç kaldı. Ancak gelecek ay planladığı yeni ürününü henüz tanıtmamış olan Canon’dan erken davrandığını söyleyebiliriz. Yine de, kamera üreticisinin fanatikleri onun gecikmesini affedebilirler, çünkü Nikon, fotoğrafçılar için bu alanda elindekilerinin en iyisini sunacağının sözünü vermişti ve bunu da bir süredir çeşitli ipuçlarıyla gösteriyordu. Nikon’un yeni aynasız full-frame kameraları için 23 Ağustos tarihi işaret edilmişti ve bugün beklenen ürünler, Nikon Z7 ve Nikon Z6, çeşitli lenslerle birlikte tanıtıldı.

İki yeni Z serisi kamera pazarın iki farklı türünü kapsıyor, aynı zamanda uyumluluğu yüksek olan yeni bir lens sistemiyle geliyor. Böylelikle Sony’nin karşısına full-frame ve aynasız kamera segmentlerinde güçlü rakipler çıkıyor.

Nikon, Z serisini yeni bir alana kurulan köprü olarak nitelendiriyor. Yeni Z serisi ürünlerin bir ayağı geçmişte, diğer ayağı da gelecekte bulunuyor. Kameraların ve montaj yuvalarının birçoğu ileriye dönük biçimde tasarlanıyor, ancak aynı zamanda önceki ürünlerle de bağlantılarını belirli ölçüde koruyor.

Yeni full-frame aynasız kameralar akıllara şirketin en çok hatırlanan full-frame DSLR makinelerinden olan Nikon D850’yi getiriyor. Profesyonel seviyedeki Nikon Z7, bu ürünün aynasız versiyonu gibi nitelendirilebilir. Bu model aynasız, değiştirilebilir lensli bir kameranın tüm avantajlarını sunuyor. Daha büyük sensörlerden pazardaki en hızlı lenslere kadar birçok özelliği bünyesinde barındırıyor.

Nikon Z7 ve Z6’nın birçok ortak noktası bulunuyor. Sadece farklı olan birkaç nokta var. Örneğin Z7’de 45.7 megapiksel, FX-format BSI CMOS sensör bulunurken, Z6’da 24.5 megapiksellik sensör yer alıyor. Aynı zamanda Nikon Z7’nin ISO 64-25000 aralığına karşın Z6’da ISO 100-51200 aralığı sunuluyor. Z7’nin 493 noktalı otomatik odak sistemine Z6, 273 noktalı odak sistemiyle cevap veriyor. Ancak her ikisi de aynı EXPEED 6 motoru barındırıyor. Aynı şekilde 5 eksenli, gövde içi optik görüntü sabitleme sistemi, her iki makinede de fotoğraf ve video çekimlerinin net ve durağan olmasına katkıda bulunuyor. Z7’nin daha fazla sayıda piksel barındırması nedeniyle bu makine, burst çekimlerde biraz daha geride kalıyor. Z6’da saniyede 12 kare, Z7’de ise saniyede 9 kare sürekli çekim imkanı mevcut.

Video tarafında her iki modelin de 4K UHD video kayıt yapabildiğini görüyoruz. Z6, 4K video için; 30fps’de full-frame sensör çıktısı sunarken, Z7’de ise APS-C (DX) boyutlarında kırpma yapılıyor. Öte yandan Z6, saniyede 120 karede 1080p video kaydı da gerçekleştirebiliyor. Aynısını Z7 de yapıyor. Öte yandan Nikon’un N-log renk profilini kullanarak 10-bit 4K video kaydını bir HDMI portu üzerinden bir başka kaydediciye anlık olarak aktarabilirsiniz. Mikrofon ve kulaklık için 3.5mm girişleri de mevcut durumda.

Nikon Z6 ve Z7 modelleri aynı kullanıcı arayüzünü barındırıyor. Her ikisi de SnapBridge/PC desteğiyle Bluetooth LE ve Wi-Fi kablosuz bağlantı özelliklerini barındırıyor. Ne var ki, sadece Sony’nin XQD bellek kartlarıyla çalışıyor. CFexpress Type B kart desteği ilerleyen zamanlarda gelecek. Her iki modelin de arkasında 3.2 inçlik, bir milyon noktalı dokunmatik ekran bulunuyor. Bu, menü ve çekim işlevleri için kullanılıyor, ancak sadece eğilebiliyor, makine etrafında tamamen dönemiyor ki, bu da video günlükçüleri için kötü haber.

Öte yandan Z7’nin tepesinde temel bilgileri gösteren bir LCD OLED panel yer alıyor. 3.69 milyon noktalı yüksek çözünürlüklü OLED vizör ise, Nikon’un söylediğine göre çerçevenin neredeyse yüzde 100’ünü kapsıyor.

Nikon Z7, 27 Eylül’den itibaren yurt dışında satışa sunulacak. Sadece gövdenin fiyatı 3399.95 dolar olarak belirlendi. 1995.95 dolarlık gövde fiyatına sahip olan Nikon Z6 ise kasım ayında satışa çıkacak.

Yeni Z serisi kameralar Nikon’un yeni Z mount lens ve aksesuar sistemiyle geliyor. 24-70mm f/4 zoom, 50mm f/1.8 prime ve 35mm f/1.8 prime bu yeni kameralarla birlikte çıkan ilk lensler oluyor. FTZ F-Mount adaptörü sayesinde Z kameralar piyasada var olan 90 adet NIKKOR F lensle de kullanılabilecek. Ancak profesyonel fotoğrafçıların birçoğu büyük ihtimalle, şu anda geliştirme çalışmaları süren f/0.951 lensi bekleyecektir.

İLGİLİ HABERLER