Teknoloji

New York Halk Kütüphanesi geniş fotoğraf arşivini ücretsiz olarak kullanıma sundu

new york halk kutuphanesi

New York Halk Kütüphanesi, kamu malı olarak nitelenebilecek 200 bine yakın resim ve fotoğrafı internete yükledi. Ücretsiz olarak kullanılabilecek söz konusu görseller arasında 11. yüzyılda yazılmış bir kitap resminden 1930’lu yıllarda ABD’nin Ohio eyaletindeki Colombus şehrinde bulunan bir ikinci el otomobil pazarını gösteren fotoğraflara kadar uzanan pek çok ilginç parça bulunuyor. 180 binden fazla el yazması, harita, fotoğraf, nota, taş baskı resim ve kartpostal, yüksek çözünürlüklü olarak internetteki yerini aldı. Söz konusu arşivin internete yüklenmesi, nostalji severleri fazlasıyla sevindirecektir.

İnternette paylaşılan arşivde yer alan görsellerin tamamının ücretsiz olarak kullanılabilmesi ise bu teklifi biraz daha değerli hâle getiriyor. Arşive yüklenen fotoğraflar yüzyıl, renk, tür veya kütüphane koleksiyonuna göre sınıflandırılabiliyor. Kütüphane, arşivle birlikte bazı özel dijital oyun ve araçları da kullanıma sundu.

Dijitalleşme son zamanlarda müzeler ve kütüphaneler arasında oldukça popüler bir konsept. Geride kalan 10 yıllık süre içinde milyonlarca kitap ve resim internete aktarıldı. New York Halk Kütüphanesi, son hamlesinin geniş ölçekli arşivlerin kreatif amaçlarla tekrar kullanımına örnek olmasını amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER