EğlenceManşetler

Netflix sigarayı bırakıyor

Netflix türkiye

Netflix, önümüzdeki dönemde yayınlayacağı yaş sınırı 14 olan diziler ve 13 olan filmlerde sigara veya e-sigara kullanımının gösterildiği sahnelere yer vermeyecek. Şirketin orijinal içeriklerine yönelik olan bu kararın istisnaları ise tarihsel veya olgusal doğruluğun yansıtılması gereken durumlar olacak.

Variety‘nin haberine göre; şirket, yetişkinlere yönelik projelerinde de sigara ve e-sigara kullanımını göstermekten mümkün olduğunca kaçınacak. Bu yaklaşımın istisnaları ise sigaranın yönetmenin vizyonunu yansıtması veya karakteri tanımlayan bir özellik olması olacak.

Netflix’ten konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, öncelikli olarak şirketin sanatsal ifade özgürlüğünü desteklediği vurgulandı. Sigaranın zararlarının da farkında olduklarını belirten Netflix sözcüsü, sigara içmenin ekranda pozitif biçimde gösterilmesinin genç izleyicileri olumsuz etkileyebileceğini de kabul etti. Çevrimiçi içerik platformu, yeni yaklaşımı çerçevesinde içerik sınıflandırmalarında sigara kullanımı konusunda da bilgi verecek.

Netflix’in bu kararı duyurmasından kısa süre önce yayınlanan bir rapor, Netflix ve sigara ilişkisiyle ilgili ilginç veriler barındırıyor. Sigara karşıtı Truth Initiative isimli sivil toplum örgütü tarafından yayınlanan rapora göre; Netflix’in popüler dizilerinden Stranger Things’in ikinci sezonunda, sigara tasvirinin bulunduğu sahne sayısı 262’ye yükseldi. İlk sezonda bu sayı  182 idi. Truth Initiative, dizinin bugüne kadar yayınlanan tüm bölümlerinde bir sigara sahnesinin bulunduğuna da dikkat çekti. Stranger Things’in bugün yayınlanan üçüncü sezonunda sigara kullanımının ne düzeyde olduğu konusunda şimdilik ortada bir veri bulunmuyor.

Truth Initiative, Netflix’in 15-24 yaş grubu tarafından ilgiyle izlenen diğer dizilerinde de sezonlar ilerledikçe sigaralı sahnelerin arttığına dikkat çekiyor. Unbreakable Kimmy Schmidt’in ikinci sezonunda sadece 9 olan sigaralı sahne sayısının üçüncü sezonda 292’ye, Orange is The New Black’in dördüncü sezonunda 45 olan sigaralı sahne sayısının ise beşinci sezonla birlikte 233’e yükseldiği ifade edildi.

Truth Initiative’in raporuna göre, gençlerin favori dizilerinde sigara kullanımının yoğun olarak gösterildiği tek platform Netflix değil. Amazon Prime Video ve Hulu’nun gençler tarafından ilgiyle izlenen dizilerinde de sigara kullanımının yoğun biçimde gösterildiği ifade edildi. Bu platformların Netflix’in yolundan gidip gitmeyeceği zamanla görülecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER