EğlenceManşetler

Netflix, ABD’de şifre paylaşımına ek ücret getiriyor: Henüz Türkiye’de kullanıma sunulmuyor

netflix türkiye

Netflix, kullanıcıların hesaplarını başkalarıyla paylaşma biçimini değiştirmeye hazırlanıyor. Ancak dostlarınızı Netflix hesabınızdan çıkmaya zorlamadan önce, artık onlara da hesabınızı paylaşma seçeneği sunabileceksiniz. Ancak bu, ek bir ücret gerektirecek. Bu yeni düzenlemelerin ayrıntıları çarşamba günü Netflix tarafından ABD’li izleyicilere duyuruldu ve hangi durumlarda ekstra ücretin gerekeceğini belirtti. Ancak bu özellik henüz Türkiye’deki kullanıcılara sunulmuş değil.

ABD’de Netflix Standart planına sahipseniz, aylık 7.99 dolar ekstra ücretle hizmeti ev dışında başka bir kişiyle paylaşma seçeneğiniz olacak. 4K yayın sunan Netflix Premium paketine sahip olanlar ise iki ek üye ekleyebilecek, ancak her biri ayrıca 7.99 dolar olacak. Bu yeni kurallar sadece ABD’de değil, İngiltere’deki Netflix kullanıcıları da ek üye slotları için her ay 4.99 sterlin ödeyecek.

Ancak, en düşük iki plana (Ayda 9.99 ve 6.99 dolar olan Temel veya Standart Reklamlı) abone olan Netflix kullanıcıları, hesaplarına hiçbir şekilde ek üye ekleyemeyecekler.

ABD’deki Netflix aboneleri, hizmeti “evlerinin dışında” paylaştıklarında, Netflix’in şifre paylaşım politikaları hakkında salı gününden itibaren bir e-posta alacaklar.

Netflix, şifre paylaşımına yönelik ücretli deneylerini bir süredir gerçekleştiriyor ve Şubat ayında bu testleri Kanada, Yeni Zelanda, Portekiz ve İspanya’ya genişletti. Şifre paylaşımına yönelik bu mücadele aslında bu yılın başında ABD’ye uygulanması planlanıyordu, ancak şirket bu faaliyete geçişi nisan ayına kadar ertelemişti.

Yeni düzenlemeyi açıklayan bir destek sayfası, “ekstra üyelerin” kendi şifrelerine ve profillerine sahip olacaklarını, onları “davet eden” kişi tarafından ödeneceklerini açıklıyor. Ekstra üye hesaplarının da kendi kısıtlamaları bulunmaktadır. Aynı ülkede etkinleştirilmeleri, bir seferde yalnızca bir cihazda içerik görüntülemeye ya da indirmeye yetkili olmaları, ekstra profiller oluşturamamaları veya Çocuk profili olarak giriş yapamamaları gerekmektedir.

Netflix’e göre, eviniz, Netflix’i bir televizyonda nerede izlediğinize ve bu cihazın hangi IP adresini kullandığına dayanarak belirleniyor. Bu konum, televizyona bağlı bir uygulama veya cihaz kullanılarak, evinizi onaylama veya güncelleme seçeneğini seçerek ve hesabınızın listelenen e-posta adresine veya telefon numarasına gönderilen doğrulama bağlantısına yanıt vererek sıfırlanabilir.

İlginizi çekebilir

Netflix, hesabınıza giriş yapan bir cihazın Netflix Evi’nizin bir parçası olup olmadığını belirlemek için IP adresleri, cihaz kimlikleri ve hesap etkinliği gibi bilgileri kullanır. GPS verisi toplayarak cihazlarınızın tam fiziksel konumunu belirlemeye çalışmaz.

Bir Netflix Evi belirlenmemişse, IP adresi, cihaz kimlikleri ve hesap etkinliğine dayanarak sizin için otomatik olarak bir tane ayarlanacaktır. Televizyondan Netflix Evi’nizi daima güncelleyebilirsiniz, bunun için internete bağlanmanız ve yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır.

Netflix, bir zamanlar şifre paylaşmayı çok destekliyordu. Mart 2017’de, “Aşk bir şifreyi paylaşmaktır” tweetini atmıştı. Ancak 2022’nin başlarında, hesap sahibinin evi dışında Netflix’i kullanmak için hesaplara ödeme yapmayı planlayan uygulamaları sonlandırmak için yolları test etmeye başladı.

Nisan 2022’de şirket, bir on yıldan fazla bir süre boyunca ilk kez abone kaybettiğini açıkladı ve o sırada 100 milyondan fazla hane halkının Netflix’e şifre paylaşımı yoluyla eriştiğini belirtti.

Abone sayısını artırmaya çalışırken, şifre paylaşımını sınırlamak, şirketin çektiği birçok kollardan sadece biriydi. Ayrıca reklamların olduğu bir planı tanıttı, bu planın yaklaşık 5 milyon aktif global kullanıcısı var ve abonelere ek bir bonus olarak oyunlara ağırlıklı yatırım yaptı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER