EğlenceManşetler

Netflix 2023’te şifre paylaşımının önüne ciddi biçimde geçmeyi hedefliyor

netflix şifre paylaşımı

Netflix, 2023’ten itibaren izleyiciler arasındaki şifre paylaşımını kaldırmayı planlıyor. Kullanıcılara profillerini yeni hesaplara transfer etme olanağı verdikten sonra yayıncı, hesap paylaşımından daha yaygın biçimde para kazanma planları doğrultusunda gelecek yıldan itibaren abonelerin alt hesaplar oluşturmasına izin vermeye başlayacağını söylüyor.

Bu bilgi Netflix’in yeni açıkladığı kazanç raporunun bir parçası olarak geldi. Yayıncı son üç ayda ABD ve Kanada’da ücretli abone sayısını 104 bin artırdı ve geçen yılın aynı dönemindeki 73 bine göre artış kaydetti. Şirket, bir sezonun tüm bölümlerini bir arada izlemeye sunduğu toplu sürüm modeline bağlı kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Bu yılın başlarında Netflix, 10 yıldan uzun bir süren sonra ilk kez abone kaybettiğini bildirmişti. Daha sonra da şirketin abone sayısı ABD ve Kanada’da 1,3 milyon ve son çeyrekte ise dünya genelinde 1 milyon daha azaldı. Bunu düzeltmek için Netflix, aboneleri yavaş yavaş şifre paylaşımından uzaklaştırmaya çalışıyor. Şirket; Şili, Kosta Rika ve Peru’daki kullanıcıların, Netflix’in birinin sahibinin aboneliğini evlerinin dışında kullandığını tespit etmesi durumunda bir alt hesap için fazladan ödeme yapmasını isteyen testler yaptı.

Ayrıca Arjantin, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Dominik Cumhuriyeti’ndeki kullanıcılar için abonenin birincil hanesinin dışında bulunan hesaplar için ek “ev” satın almanın bir yolunu test etti. Daha yakın zamanlarda ise, kullanıcıların kişiselleştirilmiş önerilerini, görüntüleme geçmişini, Listem’i, kayıtlı oyunları ve diğer ayarları diğer ülkelerde test ettikten sonra yeni bir hesaba kolayca aktarmalarına olanak tanıyan bir Profil Transferi aracını yaygın olarak kullanıma sundu. Geçen ay Rest of World tarafından yayınlanan bir haber, Latin Amerika’daki testlere tabi tutulan kullanıcıların yaşadığı hayal kırıklığını ortaya çıkardı.

Akış devi geçen hafta; ABD, Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kore, Meksika, İspanya ve Birleşik Krallık’ta 3 Kasım’da Basic adlı aylık 6,99 ABD doları ücretli ve reklam destekli paketini kullanıma sunacağını duyurdu. Netflix, kullanıcılara reklam sunmak için Microsoft ile iş ortaklığı yapıyor ve reklamların 15 ila 30 saniye arasında süreceğini söylüyor. Ancak bu yeni paket, lisans kısıtlamaları nedeniyle abonelere Netflix’in tüm kitaplığına erişmelerine izin vermiyor. Ayrıca Basic aboneleri cihazlarına hiçbir şey indiremez ve içeriği yalnızca HD olarak görüntüleyebilir. Şirketin reklam destekli paketi, özellikle Disney Plus’ın yurt dışında 8 Aralık’ta kullanıma sunacağı benzer bir paketinden önce geliyor.

Disney, Warner Bros. Discovery, Paramount ve NBC gibi rakipler içerik kitaplıklarını ve ücretli abone kitlesini güçlendirirken, Netflix iş modelinin rakiplerini geride bırakacağından emin görünüyor. “Büyük ve kârlı bir yayın işi kurmak zor. En iyi tahminimiz, tüm bu rakiplerin yayında para kaybediyor olması ve yalnızca bu yılki toplam yıllık doğrudan işletme kayıpları, bizim yıllık 5-6 milyar dolarlık işletme kârı ile karşılaştırıldığında 10 milyar doların üstünde olabilir.”

İLGİLİ HABERLER