DosyaEğlence

Teknoblog 101: Netflix nedir, nasıl kullanılır?

netflix reklamlı paket
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

netflix-logo-beyaz-060116

Teknoloji ve internetin gelişimi, medya ve eğlence sektörlerini büyük ölçüde değiştirdi. Eskiden bir şarkıyı dinlemek, bir diziyi veya filmi izlemek için radyo veya televizyon başında beklemek gerekirken; insanlar günümüzde çevrim içi servisler ve gelişmiş mobil cihazlar sayesinde diledikleri içeriğe diledikleri yerde erişebiliyor.

İlk olarak müzik endüstrisinin yaşadığı bu dönüşüm, şu sıralarda dizi ve film sektörünü de avucuna almış durumda. Artık hem klasik hem de popüler dizi ve filmler çevrim içi servisler aracılığıyla izlenebiliyor. Netflix, söz konusu çevrim içi servislerin öncüsü olma niteliğini taşıyor. Televizyon izleme deneyimini kökten değiştirme potansiyelini barındıran Netflix, özel prodüksiyonlara imza atmasıyla da türevlerinden farklı bir yerde konumlanıyor. Şirket, CES 2016 kapsamında düzenlediği etkinlikle 130 ülkede daha hizmet vermeye başladığını tüm dünyaya ilan etti. Söz konusu ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunmasını, Netflix’i merakla bekleyenler açısından “2016’nın ilk büyük müjdesi” şeklinde nitelemek yanlış olmayacaktır.

netflix-fiyat-080116

Yeni bir pazara giriş yapan çevrim içi abonelik servislerinin klasik hamlesini Netflix de uyguluyor ve servisine yeni üye olanlardan ilk bir ay boyunca ücret almıyor. Netflix, potansiyel kullanıcılarının karşısına üç farklı abonelik paketiyle çıkıyor. Aylık ücreti 7.99 avro olan Basic paket, adından da anlaşılacağı üzere, en baz Facebook paketi olma niteliğini taşıyor. Bu pakete üye olanlar HD veya Ultra HD kalitesinde içerik izleyemiyor. Hesaba başka kullanıcı eklemeye izin vermeyen bu paketin diğer özellikler bakımından üst seçeneklerle herhangi bir farkı bulunmuyor. Standard adını taşıyan pakete üye olmak içinse aylık 9.99 avro ödemek gerekiyor. Bu pakette aynı hesap üzerinden iki kişi aynı anda dizi veya film seyredebiliyor. Buna ek olarak, pakette HD kalitesindeki içerikler kullanıcılara sunuluyor.

netflix-profil-secimi-080116

Aylık abonelik ücreti 11.99 avro olan Premium paket ise Netflix tarafından önerilen abonelik paketleri içinde zirveyi temsil ediyor. Hesaba dört kullancının eklenebildiği pakette Ultra HD kalitesinde dizi veya film izlenebiliyor. Kullanıcılar aboneliklerini diledikleri zaman iptal edebiliyor. Bu noktada birden fazla Netflix profili oluşturabilen kullanıcıların çocukları için uygun içerikleri bir araya toplayan özel çocuk moduna da erişebileceğini belirtmekte fayda var.

netflix-oneri-080116

Netflix’e üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından ekrana servisin Türkiye’de gösterebildiği dizi ve filmlerden oluşan bir liste çıkıyor ve kullanıcılardan bu listeden üç adet dizi veya film seçmesi isteniyor. Servis, gerçekleştirilen seçimler doğrultusunda kullancılara sevebilecekleri başka dizi ve filmler öneriyor. Bu öneriler tüm platformlarda kullanıcıların Netflix açılış sayfasında gösteriliyor.

netflix-oneri-080116-2

Netflix’i değerli ve popüler kılan şeylerden birisi de, kendisine özel diziler hazırlaması. House of Cards, Orange is the New Black, Daredevil, Narcos gibi pek çok popüler dizinin altına imza atan şirket, bu dizilerin bir sezonundaki tüm bölümleri aynı anda yayınlayarak dizileri “maraton” formatında izlemeyi sevenlere bayram yaşatıyor. Ancak söz konusu özel içeriklerin tamamı henüz Türkiye’deki abonelere sunulmuyor. Yayın hakkı anlaşmaları nedeniyle şu an için Netflix Türkiye üzerinden House of Cards, Orange is the New Black gibi özel prodüksiyonlar izlenemiyor. Ancak şirketin zaman içinde bu problemleri çözmesi ve kendi prodüksiyonlarının izlenmesini mümkün kılması şaşırtıcı olmayacaktır. Netflix kullanıcıları şimdilik platformda yerli dizi ve filmleri de göremiyor. Bu durumun da ilerleyen dönemlerde değişmesi öngörülüyor.

netflix-uygulama-080116

Netflix’teki dizi ve filmleri izlemek için kullanıcılara çeşitli yollar sunuluyor. Tercihini büyük ekran üzerinden kullananlar Netflix’in akıllı televizyon, Apple TV, PlayStation veya Xbox uygulamaları üzerinden dizi ve film keyfi yaşayabiliyor. Apple TV veya Google Chromecast sahibi olanlar, servisin mobil veya web uygulamaları üzerinden izledikleri yayını büyük ekrana yansıtabiliyor. iPhone, iPad, Android telefon ve tablet, Windows telefon ve tablet uygulamaları sayesinde hareket halindeyken Netflix keyfi yaşanabiliyor. Netflix.com sitesi ise bilgisayar üzerinden de platforma erişilebiliyor. Bir cihaz üzerinde izlenmeye başlanan bir dizi veya filme daha sonra başka bir cihaz üzerinde devam edilebildiğini de belirtmek gerekiyor.

netflix-narcos-080116

Netflix Türkiye’de halihazırda sunulan içeriklerin hepsinde Türkçe altyazı desteği bulunmuyor. Örneğin, son zamanların popüler dizilerinden Narcos’u izlerken Türkçe altyazı sunulmuyor. Ancak klasikleşmiş filmlerden “Bülbülü Öldürmek” Netflix’te Türkçe altyazı eşliğinde izlenebiliyor. Platformun Türkçe altyazı desteğini önümüzdeki dönemde geliştirmesi, hatta bazı içeriklere Türkçe dublaj desteği eklemesi şaşırtıcı olmayacaktır.

netflix-bulbulu-oldurme-080116

Müzikte MP3, videoda ise Torrent içeriklerin küresel ölçekte dolaşımının önünü açmıştı. Ancak bu açılış büyük ölçüde korsan yollar üzerinden gerçekleştirildiği için ortaya konulan çözüm pek makul olmamıştı. iTunes ve türevi platformlarla içeriklerin yasal olarak satın alınması mümkün hâle gelmiş ve yeni bir dönemin kapıları açılmıştı. Teknolojideki gelişimle birlikte bu platformlar da demode hâle gelirken, çevrim içi müzik ve video servisleri yükselen değere dönüştü. Müzikte Spotify ve benzerlerinin dalgalandırdığı bayrağı, video kısmında Netflix taşıyor. İzleyiciye dilediği içeriği dilediği yerde izleme imkanı veren Netflix’in Türkiye pazarında nasıl bir etki yaratacağını görmek için biraz sabırlı olmak gerekiyor. Ancak özellikle yabancı dizileri yakından takip eden kitlede Netflix’in uyandırdığı haklı heyecan rahatlıkla görülebiliyor.

İLGİLİ HABERLER