Teknoloji

Netflix küresel internet trafiğinin yüzde 15’ini tüketiyor

netflix türkiye

Videonun interneti ele geçirdiğini söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır. Netflix küresel internet trafiği tüketiminde en büyük payı alarak bu önermenin doğruluğunu destekliyor.

Genişbant yönetim şirketi Sandvine tarafından hazırlanan “Küresel İnternet Fenomeni Raporu“, küresel internet trafiğinin yüzde 15’ini Netflix’in tükettiğini gösteriyor. Dizi ve film izleyicilerinin internetteki hakimiyetini ortaya koyan bir diğer veri ise video kategorisinin indirme trafiğinde neredeyse yüzde 58’lik bir paya sahip olması oluyor. Netflix’in tek başına toplam trafiğin yüzde 15’ini ulaştırması ise fazlasıyla dikkat çekiyor.

Netflix’in içeriklerini fazla tüketmeyecek biçimde optimize ettiği biliniyor. Sandvine’in raporu, söz konusu optimizasyon olmasaydı Netflix’in trafikteki payının çok daha yüksek olabileceğini ortaya koyuyor. Bu durum raporda da açık biçimde belirtiliyor.

Sandvine, araştırmasında örnek olarak Sıkı Aynasızlar filminin farklı çevrimiçi servislerdeki veri tüketimini inceledi. 2 saat uzunluğundaki filmi iTunes üzerinden standart çözünürlükle indirirken 1,86 GB veri tüketiliyor. Yüksek çözünürlükte ise boyut 4,6 GB’ye çıkıyor. Amazon Prime’da ise aynı filmlerin boyutu yaklaşık 1,5 GB alan kaplıyor. Ancak 120 dakika uzunluğundaki film, Netflix üzerinde sadece 459 MB veri tüketiyor.

Netflix YouTube tarafından takip ediliyor

Netflix küresel internet trafiği tüketiminde en büyük payı alırken, ikinci sırada “HTTP Medya Akışları” olarak tanımlanan yerleştirilmiş video servisleri bulunuyor. Toplam tüketimde yüzde 13.1’lik payı olan bu kategoriyi yüzde 11.4 ile YouTube izliyor.

İLGİLİ HABERLER