Eğlence

Netflix AV1 desteği çeşitli TV’lere ve PS4 Pro’ya geldi

netflix reklamlı paket

Netflix salı günü yaptığı açıklamada, artık bazı TV’lerde yayın yaparken AV1 codec bileşenini desteklediğini duyurdu.

Söz konusu destek başlangıçta yalnızca belirli cihazlarda kullanılabilir, ancak bu liste PS4 Pro’ya bağlı herhangi bir TV’yi de içeriyor. Bu nedenle aşağıdaki listede yer alan cihazlardan herhangi birine sahipseniz, AV1 Netflix akışını deneyebilirsiniz:

  • Çeşitli Samsung 2020 UHD Akıllı TV’leri
  • Çeşitli Samsung 2020 UHD QLED Akıllı TV’leri
  • Çeşitli Samsung 2020 8K QLED Akıllı TV’leri
  • Samsung The Frame 2020 Akıllı TV’ler
  • Samsung Serif 2020 Akıllı TV’ler
  • Samsung The Terrace 2020 Akıllı TV’ler
  • Netflix uygulamasıyla yayın yapan bir PS4 Pro’ya bağlı herhangi bir TV
  • Fire OS 7 ve üzeri olan çeşitli Amazon Fire TV cihazları
  • Android OS 10 ve üzeri çeşitli Android TV cihazları

Netflix, blogunda “AV1 akışı için daha fazla cihazı etkinleştirmek amacıyla harici ortaklarla çalışıyoruz.” dedi, bu nedenle yakında daha fazla donanımın uyumlu hâle gelecektir. Ayrıca şirket, HDR ile AV1 akışları üzerinde de çalıştığını söylüyor.

AV1, diğer video codec bileşenlerinden daha yüksek sıkıştırma ile daha kaliteli video akışı sağlamak amacıyla yüksek güçlü modern işlemcilerden yararlanıyor. Netflix’in testlerinde, AV1’in diğer formatlarla aynı bit hızında daha yüksek kaliteli videolar sunduğu ve testçilerin video kalitesinde daha az fark edilir düşüşler gördüğünü gözlemledi.

Ancak Netflix’in bu hamlesi muhtemelen tamamen daha iyi akış performansı sunmak amacından kaynaklanmıyor. AV1 açık kaynaklı bir kodlayıcı olduğundan, Netflix onu kullanmak için ayrıca telif ücreti ödemek zorunda kalmayacak. Codec bileşeni geniş bir endüstri desteğine sahip; Apple, Amazon, Facebook (şimdi Meta), Google, Microsoft, Netflix, Samsung ve daha fazlasını üye olarak bünyesinde bulunduran Alliance for Open Media (AOMedia) tarafından yönetiliyor.

Netflix, AV1 videolarını ilk olarak Şubat 2020’de Android uygulamasında desteklemeye başlamıştı. O zamanlar şirket, VP9 codec bileşenine kıyasla sıkıştırmada yüzde 20’lik bir iyileşme gördüğünü söyleyerek AV1 ile daha iyi akış performansı elde ettiğini söylüyordu. Bu duyurunun yer aldığı blog yazısında Netflix, amacının AV1’i tüm platformlarında kullanıma sunmak olduğunu söyledi. Ancak şirket bununla ilgili bir takvim paylaşmadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER