Eğlence

Netflix’ten Android kullanıcılarının ilgisini çekecek haber

Netflix türkiye

Netflix Android uygulamasında yeni AV1 video kodlayıcısı için destek sunmaya başlıyor. Şirketin belirttiğine göre, bu yeni kodlayıcı şu anda kullanmakta olduğu VP9 kodlayıcısına göre yüzde 20 oranında daha verimli biçimde sıkıştırma yapıyor.

Video yayın servisi, kodlayıcının belirli başlıklarda, “Veri Tasarrufu” seçeneği etkinleştirilerek aktif hâle getirilebileceğini belirtiliyor. En sonunda ise AV1 formatının tüm platformlara getirilmesi planlanıyor. Netflix, uyumluluğun artırılması için cihaz ve yonga üreticileriyle birlikte çalışıyor. Hatta CES 2020’de Intel ile birlikte AV1 kodlayıcısı alanında yaptığı çalışmaları paylaşmıştı.

AV1 formatının önemi sadece daha az mobil veri tüketimine katkı sağlamasında değil. Aynı zamanda bu telifsiz video kodlayıcısı, önemli teknoloji oyuncularından destek görüyor. Standardın arkasındaki kuruluş olan AOMedia (Alliance for Open Media) 2015 yılında, aralarında Amazon, Google, Intel, Microsoft ve Netflix’in bulunduğu şirketler tarafından inşa edilmişti. 2018’de Apple da bu oluşuma katkıda bulunmaya başlamıştı.

Apple’ın katılması önemli, çünkü şirketin cihazları şu anda yaygın olan VP9 standardını desteklemiyor. Bu nedenle YouTube uygulamasını Apple TV veya iPad Pro gibi cihazlarda açanlar 4K çözünürlükteki videoları izleyemiyor.

Netflix planının AV1’i tüm platformlarına getirmek olduğunu belirtse de, kodlayıcı henüz erken safhalarda gibi görünüyor. Kullanımını “Veri Tasarrufu” seçeneği ile kısıtlı tutmak, resim kalitesi için en iyi seçim olmadığını düşündürtüyor.

Engadget‘ın belirttiğine göre, kodlayıcıyı YouTube’da etkinleştirdiğinizde, AV1’i HD formatında etkinleştirmenin güçlü bir bilgisayar gerektirdiği şeklinde bir uyarı çıkıyor. Bu da Netflix’in AV1 ile kodlanmış videolarının akıllı telefonlarımızın pil ömrünü nasıl etkileyeceği konusunda şüpheye düşmemize neden oluyor. Aynı zamanda kaç tane Android cihazı bu kodlayıcıyı destekliyor, Netflix’in duyurusunda bu sorunun da cevabı yer almıyor. Şirketten detaylı açıklama geldiği takdirde onu da aktaracağız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER