Eğlence

Netflix yavaşlayan büyümeye rağmen gelecek için endişeli değil

netflix türkiye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Küresel koronavirüs salgınının patlak vermesinin ardından pek çok yerde karantina önlemlerinin devreye girmesi Netflix’e yaramış ve şirket yılın ikinci çeyreğiyle birlikte adeta uçuşa geçmişti. Ancak karantina önlemlerinin gevşetilmesine paralel olarak, Netflix için de başta abone sayısı artışı olmak üzere bazı alanlarda yavaşlama başladı. Buna ek olarak, koronavirüsün yeni yapımlara engel olma ihtimali de akıllara “Netflix’i zor günler mi bekliyor?” sorusunu getirdi. Şirket bu ihtimalin farkında olsa da, pek endişeli görünmüyor.

Üçüncü çeyreğe ait sonuçlarını açıklayan Netflix, daha düşük bir hızda da olsa, yeni abone kazanmaya devam etti. Şirketin üçüncü çeyrekteki net abone kazancı 2.2 milyon oldu. Netflix’in öngörüsü bu sayının 2.5 milyon civarında olmasıydı. 6.44 milyar dolar gelirle beklentileri aşan Netflix için en önemli konu, yeni içerik akışının canlı tutulması olacak gibi görünüyor.

Netflix’ten hissedarlara gönderilen mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Pandemi ve etkileri öngörüde bulunmayı fazlasıyla zorlaştırıyor. Ancak 2021 ile birlikte dünya normalleştikçe büyümemizin de COVID öncesi seviyelere dönmesini bekliyoruz. 2021’in ilk yarısında net abone kazancımızın 2020’deki büyük artışa kıyasla daha düşük bir seviyede olmasını öngörüyoruz.”

Netflix’in şimdiye kadar rakipleri karşısındaki en büyük avantajı, sürekli olarak yeni dizi ve filmler sunmasıydı. Çünkü pandeminin başladığı dönemde Netflix’in 2020 yapımlarının çekimleri çok büyük ölçüde tamamlanmıştı. Yapımların büyük kısmının son dokunuşları da uzaktan yapılabilmişti. Ancak artık Netflix de rakipleriyle aynı gemiye binmek üzere. Şirketin CEO’ları Reed Hastings ve Ted Sarandos da özellikle ABD’de üretime yeniden başlamanın zorluğuna dikkat çekti.

Analistler Netflix’in yapımların durmasına karşı şimdiye kadar hazırlıklı olduğuna, ancak bu durumun değişebileceğini dile getiriyor. The Verge sitesine konuşan analist Ross Benes, “Eğer Hollywood 9 ay boyunca kapatılırsa, bu durum sizi de etkiler” yorumunda bulundu.

Netflix abone sayısı artışını orijinal içerik yatırımları için kullanabilir

Eğer Netflix abone sayısı artışını devam ettirirse, bu durum şirkete ek gelir getirebilir ve içerik bütçesini artırmasını sağlayabilir. Pivotal Research Group analisti Jeff Wlodarczak, orijinal içeriklere yapılan yatırımların da yeni abone kazanmaya yardımcı olacağını dile getirdi. Kısacası burada sürekli bir döngüden söz etmek mümkün.

Netflix’in karşısında eskiye kıyasla çok daha fazla rakip olsa da, şirket şimdiye kadar elindeki avantajlarıyla bu durumdan etkilenmemeyi başardı. Koronavirüs nedeniyle yapım süreçlerinde sıkıntılar yaşansa da, küresel çapının büyüklüğü Netflix’e önemli bir avantaj sağlıyor. Şirket, geçtiğimiz gün Türkiye’de hazırladığı yeni projelerin de duyurusunu gerçekleştirmişti.

İLGİLİ HABERLER