EğlenceManşetler

Netflix orijinal yapımlar ve Türkiye benzeri yerelleştirmelerle büyüyor

netflix reklamlı paket

netflixNetflix’in açıkladığı üçüncü çeyrek sonuçları, şirketin Stranger Things ve Narcos gibi orijinal diziler sayesinde yeni uluslararası seyirciler kazandığını, ayrıca fiyat artışına rağmen ABD’deki müşterileri de tutmasını bildiğini gösteriyor.

Son rakamlarla birlikte şirket, son iki çeyrek yıllık dönemdeki abone büyümesi oranlarının yarattığı hayal kırıklığını da gidermiş oldu. Özellikle ABD dışında büyümeye odaklanmış olan ve geçtiğimiz ay içinde Türkiye’ye yönelik yeni servislerini ve yerel arayüzünü de duyuran Netflix, gelecek yıl küresel bazda kâr toplamaya başlayacağını, orijinal programların sayısını da artırmakta odluğunu söyledi.

Netflix, geride kalan üçüncü çeyrekte uluslararası pazarda 3.20 milyon civarında yeni aboneyi bünyesine kattı. Böylelikle analistlerin 2.01 milyonluk ortalama abone artışı tahminlerinin çok üstüne çıktı. Bu yüksek artışta Türkiye açılımının da etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bu arada şirket, ABD’deki abone sayısını da 370 bin kadar artırdı.

Netflix Çin’de de hizmet sunmaya başlayacak

Netflix dünya çapında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130’dan fazla pazara açılmış durumda. Şirket çok yakında henüz faaliyet göstermediği Çin’e de açılmaya hazırlanıyor. Dün, yakın gelecekte Çin’de de faaliyet göstermeyi hedeflediğine dair planlarını duyuran Netflix, öncelikle bu ülkede makul bir gelir karşılığında yapımlarını yerel içerik sağlayıcılarına lisanslama yoluna gidecek. Şirket en sonunda servisini Çin’de de kullanıma sunmayı umuyor.

Servis şu anda 22 farklı dilde hizmet veriyor. Eylül ayında Türkiye ve Polonya’da da yerel içerikler, arayüz ve dil desteği sunulmaya başlamıştı. CEO Reed Hastings, servisin şu anda 130 yeni ülkede faaliyette olduğunu, ancak ana dil desteğinin de sunulmasıyla birlikte bazı yeni Netflix bölgelerinde ikinci bir adaptasyon dalgasının yaratıldığını söylüyor.

Öte yandan multimedya servisi, orijinal filmlere ve dizilere de yatırım yapmayı sürdürmeyi planlıyor. İçerik harcamalarının gelecek yıl 6 milyar dolara çıkması bekleniyor. Şirketin söylediğine göre, 2016’ya göre 1 milyar dolarlık artış olacak. Ayrıca gelecek yıl 1000 saatlik orijinal içeriğin üretilmesi planlanıyor. Bu yıl için söz konusu rakam 600 saat olmuştu. Hastings de, içerik harcamalarını büyütme konusunda yatırımlarını sürdüreceklerini vurguladı.

Netflix, uluslararası pazarlarda önümüzdeki dönemde 3.75 milyon yeni aboneyi bünyesine eklemeyi hedefliyor. Bu arada üçüncü çeyrek gelirleri yüzde 31.7’lik artışla 2.29 milyar dolara çıktı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER