Manşetler

Qualcomm Snapdragon X16 ile gigabit LTE teknolojisinin kapısını aralıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Saniyede 1 gigabite varan teorik hızları destekleyebilen bir kablosuz ağ teknolojisi olan Gigabit LTE tahmin ettiğinizden daha yakında olabilir. Qualcomm; Netgear, Ericsson ve Avustralyalı mobil operatör Telstra ile birlikte dünyanın gigabit LTE desteğine sahip ilk ürününü, bir mobil erişim noktası cihazını duyurdu.

Mobil erişim noktası cihazı, aralarında taşıyıcı birleştirmenin de bulunduğu çeşitli teknolojilerden yararlanarak yüksek hızlara ulaşabiliyor. Telstra’nın mevcut LTE şebekelerinde çalışan bu cihazın yıl sonundan önce satışa sunulması bekleniyor.

Bu arada Qualcomm gelecek nesil 800 serisi akıllı telefon işlemci platformunun X16 modemi de içereceğini, böylelikle gigabit LTE hızlarına ulaşma yeteneğine sahip olacağını kaydetti. Qualcomm, henüz resmi bir adı olmayan, ancak yeni çıkan Snapdragon 821’i takip edeceğini düşündüğümüz yeni yongaları taşıyan akıllı telefonların gelecek yılın ilk yarısında çıkacağını kaydetti. X16 modem, mevcut X12’nin desteklediği 600 Mbps’lik maksimum hızın da üstüne çıkmayı sağlayarak önemli bir hız artışı sağlayacak. Qualcomm, her ülke pazarındaki mobil operatörlerin, destekleyen modem çıktıktan ve akıllı telefonlarda yer aldıktan sonra gigabit LTE teknolojisine şebekelerinde yer vereceğini tahmin ediyor.

Gigabit seviyesinde kablosuz bağlantı hızları kulağa epey hoş gelse de, gerçek hayatta o seviyelere çıkmanız pek mümkün olmayacaktır. Qualcomm’dan Sherif Hanna, şirketin simule edilmiş test ortamlarında 112 ile 307 Mbps arasında değişen ortalama hızlara ulaştığını, maksimum hızın ise 533 Mbps olduğunu söylüyor. Bu, gigabit seviyesinden epey uzakta görünüyor. Ancak birçok kullanıcının mevcut cihazlarında gördüklerinden çok daha yüksek seviyede hızlara da karşılık geldiğini belirtmek gerekiyor.

Snapdragon X50 ile 5G hızlarına erişeceksiniz

Son olarak Qualcomm gelecek yılın ötesine de baktığını ilk 5G uyumlu modemini duyurarak gösteriyor. Snapdragon X50’nin 2018’de çıkması bekleniyor. Bu modem 5 Gbps’ye varan hızları destekleyecek. 28 GHz milimetrik dalga bandını kullanan bu modem ışın oluşturma ve ışın takip teknolojilerinden yararlanarak bu hızlara ulaşacak. Qualcomm, 5G antenlerinin mevcut 4G antenlerinden daha küçük olacağını, tek bir 4G anteninin yerinde 16’lık, 24’lük veya 32’lik anten dizisinin kullanılabileceğini söylüyor. X50’yi kullanacak ilk ürünlerin 2018’in ilk yarısında çıkması bekleniyor. Qualcomm, Güney Kore’de düzenlenecek 2018 kış olimpiyatlarını 5G teknolojisi için bir test ortamı olarak değerlendireceğini de söylüyor.

İLGİLİ HABERLER