Manşetler

Nesnelerin İnterneti Intel’e şimdiden büyük gelir getirmeye başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel-edison-yonga-101214 (1024 x 768)

CES 2015’in en önemli konularından bir tanesi de Nesnelerin İnterneti kavramı olmuştu. Çoğu kişiye sorsanız, bu konseptin çok uzağımızda olduğu şeklinde karşılık alırsınız, ancak durum hiç de öyle göründüğü gibi değil, üstelik Intel bu işten para kazanmaya başladı bile.

Intel’in son finans raporu Nesnelerin İnterneti kavramının hiç olmadığı kadar yakın olduğunu gösteriyor. Şirket 2014’te bu alanda 2.1 milyar dolar gelir elde etti. Bu, Intel’in Mobil ve İletişim biriminin elde ettiği gelirin 10 katına karşılık geliyor.

Mobil ve İletişim birimi Intel’in şu anda en çok önem verdiği iş birimlerinin başında bulunuyor, ancak Intel’in mobil pazardaki rekabette ARM tabanlı işlemci üreticilerinin gerisinde kaldığı görülüyor. Zaten bundan dolayı şirket gözünü bir sonraki büyük dalgaya, yani Nesnelerin İnternetine çevirmişti.

Intel’in PC İstemci Grubu’nun kazancı yüzde 4 artış gösterirken, yazılım ve servisler birimi de yüzde 1’lik bir kazanç artışı kaydetti. Ancak Nesnelerin İnterneti birimi kaydettiği yüzde 19’luk büyümeyle diğer grupları gölgede bıraktı. Sadece Veri Merkezi Grubu yüzde 18’lik gelir artışıyla Nesnelerin İnterneti birimine yakın bir performans gösterdi. Veri Merkezi grubu da Intel’in güçlendirdiği bütün akıllı cihaz ve sistemleri bağlamak, yönetmek ve analiz etmek gibi işlerin avantajını kullanarak gelir artışı kaydetti.

Nesnelerin İnterneti kavramı biraz muğlak bir kavram olsa da, Intel’in sağladığı çözümler sensörleri, kablosuz radyo bağlantı modüllerini ve etrafımızdaki cihazların yeteneklerini artıran minyatür işlemcileri kapsıyor. Örneğin şirketin CES 2015’te sergilediği Curie adlı modül bir sensör bağlantı noktası gibi işlev gösteriyor; bir düğme büyüklüğündeki alanda Quark işlemci ve Bluetooth bağlantı desteği barındırıyor.

Intel’in yeni nesil Broadwell işlemcilerinin çıkışı gecikse de, PC satışlarında gözlenen ve 2015’te de devam etmesi beklenen toparlanma, şirketin finansal durumuna küçük de olsa olumlu bir katkı yapıyor. Broadwell işlemciler ve yeni USB Type-C standardı yeni yılın dizüstü bilgisayarlarını veya diğer geleneksel bilgisayarları çekici hâle getiriyor. Yine de, Intel’in 2015’te en yüksek performansı gösteren birimi Nesnelerin İnterneti olacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER