Teknoloji

2014 oyun konsolları için altın yıl oldu

sony playstation 5

sony-playstation-4-inceleme-00011

Araştırma şirketi NPD tarafından açıklanan son rakamlar, 2014’ün oyun konsolları açısından oldukça verimli geçtiğini gösteriyor. 2014’te oyun konsolu satışlarından elde edilen gelir, bir önceki yıla göre yüzde 20’lik artışla 5 milyar dolara ulaştı.

NPD tarafından açıklanan rakamlarda dikkat çeken bir diğer nokta ise Microsoft’un oyun konsolu Xbox One’ın aralık ayında da ABD oyun konsolu pazarının zirvesine yerleşmesi oldu. Bu tablonun ortaya çıkmasında Microsoft’un Noel dönemi için gerçekleştirdiği indirim önemli bir rol oynadı. Kısacası 2014’ün son iki ayının Microsoft için oldukça iyi geçtiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

2014’ün son iki ayında Xbox One daha fazla ön plana çıksa da, yıl geneline bakıldığında Sony PlayStation 4’ün daha başarılı bir performans sergilediği görülüyor. Şirketten yapılan açıklamada PlayStation 4’ün 14 aylık bir zaman dilimi içinde 18.5 milyon satış rakamına ulaştığı ifade edildi.

Oyun konsolu için 2014 altın yıl olsa da, aynı şeyi oyun piyasası için söylemek pek mümkün değil. 2014’te oyun satışlarından elde edilen gelir, bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında azalarak 5.3 milyar dolara geriledi. Call of Duty: Advanced Warfare ise yılın en çok satan oyunu oldu.

Microsoft, 2014’ün son iki ayında kendisine ciddi bir ivme kazandıran fiyat indirimini sürdürme kararı aldı. Şirketin Xbox Wire üzerinden yaptığı açıklamada 16 Ocaktan itibaren Xbox One’ın ABD’de 349 dolardan satılacağını duyurdu. Söz konusu indirimin diğer ülkelerde uygulanıp uygulanmayacağı ise henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER