Teknoloji

Intel’in hedefi giyilebilir ürünler pazarında hakimiyet kurmak

intel-kelebek-giyilebilir-101214 (1024 x 768)

Intel akıllı telefon ve tablet dalgasını kaçırdı, şimdi bir sonraki büyük akım olarak nitelendirilen ağa bağlı cihazlar üzerine yoğunlaştı. Gelecek yıllarda akıllı saat, gözlük, giysi, vb. bağlı cihazları daha fazla konuşacağız. Intel de bu cihazları kendi başına üretmek yerine çeşitli ortaklıklar kurarak veya şirketler satın alarak sağlam bir temel inşa etmeye çalışıyor. Intel oluşturmakta olduğu platformla bağlı cihazların üretimini daha kolay ve güvenli hâle getirmeyi planlıyor. Oluşturulan platform sayesinde cihazlar birbiriyle ve bulutla sürekli iletişim içinde olacak.

Intel yonga ve sensör üretmenin yanı sıra veri analizi ve ölçümleriyle cihaz üreticilerine bu yonga ve sensörleri kullanarak cihaz üretmelerine de yardımcı oluyor. Şirketlerin hem yonga hem de sensörlerini kullanmalarını istiyor. Tıpkı ARM’ın geliştirdiği işlemcilerin birçok akıllı telefon ve tabletin kalbinde yer alması gibi, Intel de geliştirdiği işlemci ve sensörlerin geleceğin giyilebilir ürünlerinde ve bağlı cihazlarında merkezde bulunmasını hedefliyor.

intel-edison-yonga-101214 (1024 x 768)

Yonga üreticisinin geliştirdiği Quark adlı küçük yongaset sayesinde küçük boyutlu aygıtların hayata geliştirilmesi mümkün olacak. Yonga üreticisinin Nesnelerin İnterneti kavramına yaptığı bu katkı çeşitli iş ortaklıklarıyla da desteklenmeye başladı. SMS Audio’nun BioSport kulakiçi kulaklıklarında veya Opening Ceremony’nin MICA adlı bileziğinde Intel teknolojilerini görüyoruz. Bu arada ortalıkta dolaşan son haberler Google’ın yeni nesil Glass’ında da Intel’in yongaları kullanılacak. Ayrıca Intel Basis fitness bilekliğinin geliştiricisi olan Basis Science şirketini de geçtiğimiz mart ayında satın almıştı.

Intel’in yaptığı tahminlere göre 2020 yılında aralarında giyilebilir ürünlerin, tıbbi ve perakende satış odaklı cihazların bulunduğu 50 milyar ağa bağlı cihaz olacak. Tabii ki, bütün bunlar son kullanıcılara hitap eden bireysel ürünler olmayacak. Tıbbi görüntüleme cihazları, rüzgar türbinleri, fabrikalarda kullanılan ekipmanlar da bu rakama dahil olacak. Buna ek olarak şirket platformunun otomobil, oyun konsolu, ev otomasyon sistemleri gibi segmentlerde de kullanılmasını arzuluyor. Bu amaçla şirket Siemens ile iş ortaklığına giderek akıllı park sistemleri geliştirmeye başladı. Ayrıca NCR ile işbirliği dahilinde satış noktalarının geliştirilmesi için işbirliği yapılıyor. Oteller ve kiralama şirketleriyle geliştirilen projelerle de enerji verimliliği amaçlı takip sistemlerinin geliştirilmesi üzerine çalışılıyor.

intel-galileo-101214 (1024 x 768)

Gelecekte daha küçük boyutlu, buna karşın daha az güç tüketen ve daha hızlı işlemciler daha önemli hâle gelecek ve bunlar hakkında daha fazla konuşacağız. Intel gelecek için şimdiden kolları sıvadı; günümüzün akıllı telefon ve tabletlerin hüküm sürdüğü akımı ıskalamış olan şirket gelecek dalgada sular altında kalmak istemiyor. Bu amaçla daha şimdiden geleceğin ağa bağlı cihazlarının çoğunda bulunmak için gerekli iş ortaklıklarını kuruyor. Gerçekten, gündemi mercek altına aldığınızda giyilebilir ürünlere yönelik yonga ve sensör haberlerinde Intel ağırlığını göreceksiniz.

İLGİLİ HABERLER