Teknoloji

NASA Stephen Hawking’e Alpha Centauri yolculuğu için yardım ediyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa stephen hawkingNASA Stephen Hawking ve Rus yatırımcı Yuri Milner’a Dünya’ya en yakın yıldız ve yıldız sistemi olan Alpha Centauri’ye küçük bir uzay aracı gönderme projesinde yardımcı olmaya hazırlanıyor. “Project Starshot” olarak anılan girişimde “StarChip” ismini taşıyan küçük bir gemi kullanılacak.

Işık hızının beşte biri sürate çıkması amaçlanan uzay gemisinin 20 yıl içinde bu yıldıza ulaşması planlanıyor. Yıldızlar arası radyasyon, bu yolculuğun en zorlu problemleri arasında gösteriliyor. NASA, bu sorunun çözümüne yardımcı olmayı amaçlıyor.

Standart uzay gemilerinden 1000 kat daha hızlı gidebilmesi için StarChip’in bir tüy kadar hafif olması gerekiyor. Dolayısıyla ekstra ağırlık anlamına gelen radyasyon kalkanı denklemden çıkıyor. Diğer yöntem olarak ise StarChip’in Alpha Centauri’ye gidiş yolunu değiştirmek değerlendiriliyor. Ancak bunun da radyasyon problemine somut bir çözüm getirmeden yolculuk süresini artıracağı söyleniyor.

NASA Stephen Hawking projesi için KAIST ile de ortak hareket ediyor

NASA ve Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden (KAIST) araştırmacılar, en iyi seçeneğin “kendisini onarabilen” transistörler olabileceğini belirtiyor. Ekip, bunun için hali hazırda çeşitli testler gerçekleştiriyor. KAIST araştırmacılarına göre, nano sistemler bu projedeki flaş bellek ve mantık devresi transistörleri için kullanılabilir. 20 nm.’lik kablolar sayesinde uzay gemisi hem hafif hem de kozmik ışınlara dayanıklı hâle gelebilir.

İLGİLİ HABERLER