Teknoloji

NASA SpaceX ve Boeing’in iş yeri güvenliklerini gözden geçirecek

nasa spacex
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA, en önemli iki ticari ortağı olan SpaceX ve Boeing‘in ne kadar güvenli bir çalışma ortamı sağladıklarını bir kez daha gözden geçirecek. Bu kararın alınma sebebi ise oldukça dikkat çekici. NASA SpaceX CEO’su Elon Musk‘ın canlı yayında marihuana kullanması nedeniyle hem SpaceX’in hem de Boeing’in çalışma ortamlarını bir kez daha teftiş etmeye karar verdi.

Hâlihazırda hem SpaceX hem de Boeing, Amerikan astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürecek ve istasyondan geri getirecek araçlar üzerinde çalışıyor. The Washington Post‘un haberine göre, söz konusu denetimler aylar boyunca sürecek ve bu süreçte her iki şirkette de yüzlerce çalışanla mülakat gerçekleştirilecek. Bu teftişin iki şirketin de önümüzdeki yıl gerçekleşmesi planlanan ilk uzay yolculuklarını etkileyip etkilemeyeceği ise şu an için bilinmiyor.

Haberde NASA’nın bu kararı, SpaceX CEO’su Elon Musk’ın eylül ayında internette gerçekleştirilen bir canlı yayın sırasında marihuana kullanması nedeniyle aldığı belirtiliyor. Musk’ın bu hareketi, program marihuananın yasal olduğu Kaliforniya’da çekilmesine rağmen, çeşitli tartışmaları beraberinde getirmişti. Marihuana kullanmak Kaliforniya’da yasal olsa da, ABD’de federal ölçekte hâlâ yasak durumda. SpaceX’in de hem NASA’nın hem de Amerikan ordusunun önemli iş ortağı olması ve bu kurumların uyuşturucu kullanımını kesin olarak yasaklaması, Musk’ın davranışını biraz daha dikkat çekici hâle getiriyor.

NASA tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “NASA olarak ticari ortaklarımızla birlikte gerçekleştireceğimiz kültürel değerlendirme çalışmasıyla ticari ortaklarımızın iş yeri güvenliği konusunda NASA’nın gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını ölçeceğiz. Uyuşturucusuz bir iş ortamının olup olmadığı da değerlendirmeye dahil noktalar arasında bulunuyor. Tüm ticari ortaklarımızın görevlerimizin icrasında ve Amerikan halkına sundukları hizmetlerde iş yeri güvenliği gereksinimlerini karşılamasını istiyoruz. NASA olarak, her zaman olduğu gibi, bundan emin olunması için çalışıyoruz.”

NASA SpaceX ve Boeing’de yapacağı teftişle ilgili olarak The Washington Post’a da bilgi verdi. NASA Başkanı Jim Bridenstine, uygunsuz bir durumla karşılaşmaları durumunda bunun kendilerini endişelendireceğini belirtti. NASA olarak sözleşmeli çalıştıkları iş ortaklarını da yönettiklerini belirten Bridenstine, bir rokete koydukları astronotun güvende olduğunu Amerikan halkına göstermek gibi bir sorumlulukları olduğunu belirtti. Bridenstine’in “Bir şirketin kültürü ve liderliği en tepeden başlar” sözleri, Elon Musk’ın hareketinin NASA tarafından pek de hoş karşılanmadığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER