Teknoloji

NASA sessiz süpersonik teknolojisini kasım ayında test edecek

nasa sessiz supersonikNASA sessiz süpersonik teknolojisinin üstündeki perdeyi kaldırmaya hazırlanıyor. Kurum, önümüzdeki kasım ayında ABD’nin Teksas eyaletinin Galveston şehrinde herkesin izleyebileceği bir test gerçekleştirecek.

Testlerin merkezinde F/A-18 Hornet isimli hava aracı bulunuyor. Söz konusu hava aracı, dalış manevraları gerçekleştirecek ve deniz üzerinde yüksek ses dalgası patlamaları oluşturacak. Bu sonik bombalar Galveston’ın üzerinde daha sessiz biçimde yankılanacak. En az 500 yerel gönüllünün NASA’ya duydukları ses konusunda geri bildirim vereceği belirtilirken, ses sensörlerinin daha belirleyici sonuçlar aktaracağı ifade edildi.

Yetkililer Hornet’ın insanları rahatsız etmeyecek seviyede sonik patlamalar oluşturmasını öngörüyor. Bu testte elde edilecek sonuçlar, NASA’nın X-59 süpersonik jet ekibinin ses seviyesi konusundaki teorilerini doğrulamasına yardımcı olacak. Ancak bu durum X-59’un hemen uçuşlara başlayacağı anlamına gelmiyor. X-59 testlerinin başlaması için 2021, sınır ötesi uçuşlar içinse 2023 işaret ediliyor.

NASA sessiz süpersonik teknolojisi için gerçekleştireceği ilk testi, hava seyahatinin geleceğine dair bir ön izleme olarak değerlendiriyor. Süpersonik uçuşların başlangıcı içinse uzun bir süre beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER