Teknoloji

NASA Microsoft HoloLens’ten uzayda faydalanacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nasa-microsoft-hololens-250615

Microsoft, sanal ve artırılmış gerçekliği bir araya getiren HoloLens başlığının duyurusunu yaparken ürünün kurumsal kullanım senaryolarına uygun olduğuna dikkat çekmişti. Şirket, HoloLens’in yeteneklerini daha iyi göstermek için “Sidekick” adını taşıyan bir projede NASA ile işbirliğine gitti. Proje kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na yerleştirilecek olan Microsoft HoloLens, astronotlara sanal yardım sağlayacak.

Microsoft HoloLens, Sidekick projesi kapsamında iki farklı biçimde kullanılacak. Bunlardan biri olan Uzak Uzman Modu’nda Microsoft HoloLens, yeryüzünde bulunan bir kişiye astronotun görüş açısını sağlayacak. Böylelikle astronotlara bir tamir işlemi esnasında uzaktan da olsa destek vermek mümkün hâle gelecek. Prosedür Modu ismini taşıyan diğer modda ise gerçek objelerin üstünde referans vermeleri için holografik illüstrasyonlar beliriyor. Böylelikle hem eğitim süreçlerinin hızlanması hem de iletişim kopukluğunun yaşandığı durumlarda bile astronotların belli başlı bilgilere ulaşması amaçlanıyor.

Microsoft HoloLens ile ilgili testleri tamamlayan NASA, ilk HoloLens başlığını 28 Haziranda gerçekleştirilecek SpaceX uçuşuyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderecek. İstasyondaki astronotların Microsoft HoloLens’i kullanmaya başlamasıysa 2015’in sonunu bulacak.

İLGİLİ HABERLER