Teknoloji

NASA’nın X-59’u sessiz süpersonik uçuşların yolunu açıyor

nasa x-59

NASA, yeni nesil sessiz süpersonik uçağı X-59’un heyecan verici detaylarını paylaştı. Lockheed Martin ile iş birliği içinde geliştirilen X-59, ses hızından hızlı uçuş sırasında oluşan yüksek desibelli ses patlamasını hafif bir “sonik tokat” seviyesine indirmeyi amaçlıyor. Mevcut durumda, kara üzerinde süpersonik uçuşlar, yarattıkları gürültü kirliliği sebebiyle yasak; X-59 ise bu engeli aşmak için tasarlanmış bir deney uçağıdır.

NASA, cuma günü gerçekleştirilen etkinlikte X-59’u tanıttı. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. NASA tarafından yapılan açıklamada, bu benzersiz uçağın geleceğin ticari süpersonik uçuşlarına öncülük etmek ve gerekli verileri toplamak amacıyla kullanılacağı belirtildi.

Kaliforniya’nın Palmdale şehrinde Lockheed Martin tesislerinin dışında, şafak vakti üzerine oturan NASA’nın X-59 sessiz süpersonik araştırma uçağı, Quesst görevinin odak noktasıdır. Bu görev, ses patlamalarını daha sessiz hale getirerek kara üzerindeki süpersonik uçuşların önündeki başlıca engellerden birini ele almaktadır.

Lockheed Martin Skunk Works ile yapılan bu stratejik ortaklığa değinen NASA Başkan Yardımcısı Pam Melroy, “Bu, yalnızca NASA ve tüm X-59 ekibinin yoğun çalışması ve yaratıcılığı sayesinde mümkün olan önemli bir başarıdır.” diye konuştu. “İddialı bir konseptten gerçeğe doğru kısa bir sürede büyük yol kat ettik. NASA’nın X-59’u, bizi çok daha az zamanda birbirimize daha yakın getirme yöntemimizi değiştirecek.”

Ayrıca, NASA uçağın yeni görüntülerini de içeren bir video sergiledi; videoda fazla bilgi olmamakla birlikte, uçağın piste oturmuş etkileyici görüntüleri yer aldı.

Uçağın entegre sistem testleri, motor çalıştırmaları ve taksi testleri tamamlandıktan sonra, uçak üzerinden uçarken oluşturduğu azaltılmış “sonik tokat” sesine karşı yerdeki insanların tepkilerinin anlaşılmasını amaçlayan test uçuşlarında kullanılacak. Eğer kamuoyu tarafından ses toleransı makul bulunursa, bu, düzenleyicilerin kara üzerinde bazı süpersonik uçuşları onaylaması için ikna edici bir argüman olabilir. İşte NASA’nın Quesst görevinin amacı budur ve X-59 deney uçağı da bu görevin bir parçasıdır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER