Teknoloji

Mozilla Firefox kullanıcılarını gereksiz bildirimlerden kurtaracak

mozilla firefox 82 android

Mozilla, Firefox internet tarayıcısının bildirim taleplerini yönetim şeklinde değişikliğe gidiyor. Kullanıcılarını rahatsız edici açılır pencerelerden kurtarmak isteyen Mozilla, Firefox’un ocak ayında yayınlanacak 72. sürümüyle birlikte masaüstü bildirimlerini adres çubuğu üstünde bir ikonla gösterecek.

Kullanıcılar bu ikona tıkladıklarında gelen bildirim talebinin tamamını görebilecek. Hâlihazırda pek çok internet sitesinde kullanıcıların karşısına gezinme deneyimini etkileyecek şekilde belirgin bildirim gönderme talepleri çıkıyor.

Mozilla’nın konuyla ilgili blog yazısında, kararın yapılan bir araştırma sonucunda alındığı belirtildi. Bu araştırma, kullanıcıların bu bildirim taleplerinden pek de hoşlanmadığını gözler önüne seriyor. Bildirimler internet sitelerine sekmeler kapatıldıktan sonra bile kullanıcılarla güncellemeleri paylaşmasını mümkün kılsa da, bildirim gönderme taleplerinin yüzde 99’u kullanıcılar tarafından kabul edilmiyor.

Bu taleplerden sadece yüzde 48’lik kısmı kullanıcılar tarafından aktif şekilde geri çevriliyor. Mozilla’nın araştırması, sık sık bildirim gönderme talebi göstermenin de kullanıcıların kararını değiştirmeyeceğini gözler önüne seriyor.

mozilla firefox

Tarayıcı bildirimleri zaman zaman kullanıcılar için zararlı da olabiliyor. Bu bildirimler kullanıcıların zararlı yazılımlar indirmesine veya rahatsız edici reklamlarla karşılaşmasına da yol açabiliyor. Bir “zararlı yazılım analisti”, istenmeyen bildirimlerin kullanıcı şikayetlerinde reklam yazılımlarının yerini aldığını ifade etti.

Mozilla Firefox bildirim yönetimi değişikliklerine şimdiden başladı

Firefox’taki kapsamlı değişiklikler için 2020’nin ocak ayına kadar sabretmek gerekiyor. Ancak Mozilla, 70. sürümünde de bildirim yönetimi konusunda küçük bir değişiklik yapılıyor. Artık Firefox’ta bir internet sitesi açıldığında kullanıcıların karşısına çıkan bildirim gönderme talebinde “Şimdi Değil” seçeneğinin yerini “Asla İzin Verme” seçeneği alıyor.

Mozilla Firefox, bildirim gönderme taleplerini varsayılan olarak engelleyeceğini açıklayan ilk internet tarayıcısı oldu. Ancak Google’un da Chrome için benzer bir özellik üstünde çalıştığını belirtmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER