Teknoloji

Microsoft yapay zekâ teknolojisini insanlığa yardım için kullanacak

microsoft copilot ai

microsoft yapay zekaMicrosoft yapay zeka teknolojisini kamu yararı için kullanma planını Build 2018 konferansında duyurdu. Bu doğrultuda “Erişilebilirlik için Yapay Zekâ” isimli bir program başlatan şirket, önümüzdeki 5 yıl boyunca engelli insanların yararlanabileceği yapay zekâ teknolojilerini geliştirmek adına 25 milyon dolarlık bir kaynak ayıracak.

Microsoft daha önce de “Dünya için Yapay Zekâ” girişimiyle teknolojiyi çevresel inovasyon için kullanmaya yönelik çalışmalar yapmıştı. Şirket yeni programını da yatırımlar, ödüller ve gerektiğinde uzman desteği sunarak sürdürmeyi planlıyor. Tahmin edilebileceği üzere, söz konusu yapay zekâ çözümleri Microsoft’un bulut servislerine de bağlanacak.

Microsoft yeni programı çerçevesinde engellilerin istihdamı, diğer insanlarla ve modern hayatla ilişkilerin kuvvetlendirilmesi gibi konular için yapay zekâ gelişiminin hızlandırılması üstüne odaklanacak. Daha önce Seeing AI ile görme engellilere, Helptico ile de otizmlilere yardımcı olan Microsoft, yeni girişimi çerçevesinde benzer destek uygulamaları sunmayı planlıyor.

Microsoft yapay zeka teknolojisiyle ilgili başka duyurular da yaptı. Şirket Azure IOT Edge Runtime’ı açık kaynaklı hâle getireceğini açıkladı. Bu sayede geliştiriciler cihazlarının bulut sunucularına nasıl bağlandığı konusunda daha fazla kontrol imkanına sahip olacak. Buna ek olarak, cihazların kameralar üzerinden otomatik biçimde öğrenmesini mümkün kılan Custom Vision özelliğine çevrimdışıyken de erişilebilecek. DJI ile Windows 10’da yeni bir drone yazılımı geliştirme kiti hazırlamak için işbirliğine giden şirket, Qualcomm ile de bir bilgisayar görüşü geliştirici kiti hazırlayacak. Böylelikle yapay zekâ yeteneklerini Qualcomm’un yongalarını taşıyan kameralı Nesnelerin İnterneti cihazlarına getirmek kolaylaşacak.

İLGİLİ HABERLER