EğlenceManşetler

Microsoft xCloud’un üstündeki örtüyü kaldırıyor

microsoft xcloud

Microsoft xCloud adını verdiği çevrimiçi oyun platformu projesi hakkındaki yeni detayları paylaştı. Yazılım devi, xCloud projesini geçtiğimiz yıl duyurmuştu. Bir bulut oyun servisi olan xCloud, oyunları PC’lerde, konsollarda ve mobil cihazlarda oyuncularla buluşturacak. Şirketin CEO’su Satya Nadella, xCloud için testlerin bu yıl içinde başlayacağını açıklamıştı. Buna rağmen, şirket şimdiye kadar projeyle ilgili pek fazla detay paylaşmamıştı. Microsoft yeni servisiyle ilgili ilk detayları sonunda açıkladı.

xCloud hakkındaki ilk bilgiler, Inside Xbox etkinliğinde paylaşıldı. Şirket Azure sunucularındaki Forza Horizon 4‘ü bir Android telefona aktararak servisin nasıl çalışacağını gösterdi. Oyunun kontrolleri ise telefona Bluetooth aracılığıyla bağlanan bir Xbox One kumandasıyla sağlandı. Microsoft, buluttan mobil cihazlara oyun aktarımının oldukça kolay olacağının altını çizdi.

Yazılım devinin bulut oyunlarından sorumlu şefi Kareem Choudhry, xCloud ile konsolların yerini almaya çalışmadıklarını dile getirdi. Choudhry, konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: “xCloud projesini oyun konsollarının yerini alması için geliştirmedik. Sadece oyunculara müzik ve video pazarında gördükleri çeşitliliği sağlamaya çalışıyoruz. Xbox oyunlarını oynamak için daha fazla imkân sunuyoruz.”

Microsoft xCloud ile Google’a erken yanıt veriyor

xCloud projesiyle Microsoft’un Google’a erkenden yanıt verdiğini söylemek çok yanlış olmayacaktır. Google’ın da “Stream” adıyla benzer bir servis üstünde çalıştığı biliniyor. İnternet devinin projeye dair detayları önümüzdeki hafta GDC 2019’da düzenleyeceği etkinlikte açıklaması bekleniyor.

Microsoft xCloud ile Google dışında başka rakiplerle de mücadele edecek. Bunların başında şirketin oyun konsolu pazarındaki ezeli rakibi Sony bulunuyor. Sony de PlayStation Now ile PS4 oyunlarını iPhone veya iPad üzerinde oynamayı mümkün kılıyor. Nvidia da GeForce Now isimli bir bulut oyun servisi üstünde çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER