Teknoloji

Microsoft’tan Windows Terminal’i bekleyenler için iyi haber

windows terminal

Microsoft, Windows Terminal olarak adlandırdığı yeni Windows komut satırı uygulamasını ilk kez geçtiğimiz aylarda düzenlenen Build etkinliğinde göstermişti. Bu yeni araç geleneksel komut satırı, PowerShell ve Windows Subsystem for Linux (WSL) gibi bileşenlere erişim sağlayan yeni bir ortam olacaktı.

Geliştiriciler GitHub üzerinden sunulan kod sayesinde Windows Terminal’i kullanma ve derleme yapma imkanına sahiptiler. Microsoft, Windows Mağaza üzerinden erken ön izleme sürümünü yayınladığı kolay yükleyici sayesinde şimdi herkese yeni terminal aracını kullanma imkanı veriyor.

Windows Terminal uygulaması çoklu sekme desteğinin yanı sıra temalar ve Terminal uygulaması üzerinde oynama yapmak isteyen geliştiriciler için özelleştirme seçenekleri barındırıyor. Eğer şu anda tüm özelleştirme seçeneklerinden yararlanmak istiyorsanız, bir JSON dosyasını düzenlemeniz gerekecek. Çünkü bu erken ön izleme sürümü tam işlevsellikle çalışmıyor.

Microsoft, kullanıcıların ayarlarını nasıl düzenleyebileceğini gösteren bazı yönergeleri bulunuyor. Aynı zamanda JSON dosyasında önemli noktaların nasıl düzenlenebileceği de anlatılıyor. Üstelik arka plan görüntüsünü bile değiştirebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra, Windows Terminal tüm GPU tabanlı metin oluşturma ve hatta emoji desteğine sahip olacak. Microsoft, Build etkinliğinde emoji desteğini bir video ile göstermişti. Metin oluşturma ise DirectX tabanlı, bu sayede PC’nizde var olan normal metin karakterleri veya semboller de düzgün şekilde görüntülenecek.

Windows Terminal final sürümü birkaç ay sonra

Microsoft, Windows Terminal’in ön izleme sürümünün haziran ayı ortalarında çıkacağının sözünü vermişti. Haziran ayının ortasını geçtikten kısa bir süre sonra gelmiş oldu. Windows Terminal program yöneticisi Kayla Cinnamon, “Bu, Microsoft Mağazası’na sunulan birkaç önizleme yayınından ilki,” derken, “Terminal ekibi, geldiklerinde en yeni özelliklere erişmek isteyenler için düzenli önizlemeler ve daha sık yapılanmalar sunan tutarlı bir program oluşturmak için çalışıyor. Windows Terminal 1.0, bu kış Microsoft Mağazasına ulaşacak!” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Öte yandan Microsoft, Windows 10’a eksiksiz Linux çekirdeğini getirmek, böylelikle Windows Subsystem for Linux (WSL) performansını iyileştirmek için çalışıyor. Yeni Terminal’i denemek istiyorsanız, bunu Windows Mağaza’dan hemen indirebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER