Teknoloji

Microsoft Windows Mixed Reality başlıkları Steam VR’ı destekleyecek

Microsoft Windows Mixed Reality başlıklarının SteamVR içeriklerini desteklemeye başlayacağını açıkladı.

Yıl sonuna doğru çıkması beklenen ilk başlıklar SteamVR deneyimini de yaşatacak. SteamVR şu anda HTC Vive ve Oculus Rift gibi üst sınıf sanal gerçeklik başlıkları tarafından destekleniyor.

HP, Lenovo, Dell, Acer gibi üreticilerin her birisi, kendi Windows Mixed Reality başlıklarını, hareket kumandalarıyla birlikte satışa çıkaracak. Microsoft, ikili paketlerin yaklaşık 400 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olacağını belirtiyor.

İçerik haberleri sadece Steam ile sınırlı değil. Microsoft 343 Industries ile, Halo VR’ı Windows Mixed Reality’ye getirmek için çalıştığını duyurdu.

Halo deneyimlerinin neyi kapsayacağının da aralarında bulunduğu, konuyla ilgili henüz fazla bir detay bulunmuyor. Ancak bu, yepyeni VR platformu için önemli bir kazanç olacaktır. Ayrıca Minecraft da Windows Mixed Reality’nin yolunu tutacak.

Microsoft’un Windows Mixed Reality yolculuğu 2015 yılında, artırılmış gerçeklik başlığı HoloLens’in çıkarılmasıyla birlikte başlamıştı. O zamandan beri farklı donanım iş ortaklarından makul fiyatlı başlıkları görüyoruz. Bunların sayısı da her geçen gün artıyor.

Acer ve HP’nin bu ayın başlarında çıkardığı geliştirici sürümlerinin ardından, ilk karma gerçeklik başlıkları son kullanıcılarla buluşmaya hazırlanıyor.

Dell’in 459 dolar yurt dışı fiyatlı ve içinde kumandaları da bulunan, Visor HMD için özel bir paketi çıkacak. Dell Visor ise tek başına 360 dolarlık fiyat etiketine sahip olacak.

Microsoft Windows Mixed Reality ile farklı donanım iş ortaklarına farklı fiyatlara sahip cihazlar geliştirme imkanı sunmayı hedefliyor. Ayrıca sanal gerçeklik kavramını daha özgür ve rahat erişilebilir hâle getirmek de hedefler arasında bulunuyor.

Bu yılın sonlarına doğru göreceğimiz başlıklarda dahili sensörler bulunacak. Bu da harici sensörlere olan ihtiyacı ortadan kaldıracak. Başlığı herhangi bir yere götürüp uyumlu bir PC’ye bağlamak yeterli olacak. Microsoft Windows Mixed Reality destekli PC’lerin fiyatlarının yurt dışında 499 dolar seviyesinden başlayacağını belirtti.

Ayrıca Microsoft, uygun PC’leri iki kategoride sınıflandırıyor. Bunlar; Windows Mixed Reality PC’leri ve Windows Mixed Reality Ultra PC’leri şeklinde ayrılıyor.

İlk kategoride entegre grafik işlemci birimli dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar yer alıyot. Bu katmandaki başlıklar saniyede 60 kare görüntü desteğine sahip.

Ultra seviyedeki bilgisayarlar ise ayrık grafik işlemcili dizüstü ve masaüstü sistemlerden oluşuyor. Bu makinelere bağlanan başlıklar saniyede 90 kare görüntü desteğine sahip oluyor.

İçerik bu başlıkların ilgi görmesi için önemli etkenlerden bir tanesi. Microsoft da bunun için gerekli adımları atıyor.

Şirketin Halo ve Minecraft gibi sağlam içerikleri sunacak olması, bununla birlikte Steam’in sanal gerçeklik içeriklerini de destekler arasına eklemesi oldukça memnun edici gelişmeler. Lansman yaklaştıkça ve sonrasında da, daha fazla oyun ve içerik duyurusu görmemiz kuvvetle muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER