Teknoloji

Microsoft Windows 11’e geliştiriciler için yerleşik “sudo” komutu ekliyor

microsoft windows 11

Microsoft, yakında Windows 11’e geliştiriciler için tasarlanmış yerleşik bir “sudo” komutu ekleyecek. Sudo, İngilizcede “süper kullanıcı yap”ın kısaltması olup, Unix tabanlı Linux ve macOS gibi işletim sistemlerinde daha yüksek güvenlik ayrıcalıklarıyla programları veya başka bir kullanıcı olarak çalıştırmak için yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin, betikleri test etmek isteyen geliştiriciler için faydalıdır.

Microsoft, Windows’ta sudo’yu geliştiricilerin yükseltilmiş araçları doğrudan yükseltilmemiş bir konsol oturumundan çalıştırmalarına izin vermek için kullanıyor. Microsoft ürün yöneticisi Jordi Adoumie, “Kullanıcılar için yeni bir yükseltilmiş konsol açmadan önce yükseltmek istedikleri bir komutu yükseltmenin ergonomik ve tanıdık bir çözümüdür.” diyor.

Microsoft, geliştiricilere yönelik “sudo” komutunu Windows 11’e ekliyor

Sudo, Windows 11’in en son Canary sürümünün bir parçası olarak şu anda test ediliyor, bu nedenle düzenli Windows 11 sürümlerine kadar bu yılın ilerleyen zamanlarına kadar kullanılamayacak. Microsoft, sudo komutunu üç modda yapılandırılmasına izin verecek: Yeni pencere, giriş devre dışı ve satır içi. Linux’un sudo’suna en benzer olan mod satır içi olanıdır, diğer modlar ise şeyleri daha fazla kilitleyip sınırlandırır.

Adoumie, “Önümüzdeki aylarda Windows için Sudo belgelerini genişletme ve ‘Satır İçi’ yapılandırmada sudo çalıştırmanın güvenlik etkileri hakkında daha fazla ayrıntı paylaşma üzerinde çalışacağız” diyor.

Microsoft aynı zamanda bu sudo projesini GitHub’da açık kaynak haline getiriyor ve önümüzdeki aylarda sudo planları hakkında daha fazla bilgi paylaşmayı planlıyor.

Sudo’nun eklenmesi, Microsoft’un Windows 10’da tam bir Linux çekirdeği göndererek Linux’u tamamen benimsemesinden yıllar sonra geliyor. Ayrıca, yazılım devi daha önce Windows’a Bash kabuk, Windows 10’da yerel OpenSSH ve hatta Ubuntu, SUSE Linux ve Fedora’yı Windows Store’a getirmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER