Teknoloji

Windows 11 24H2 güncellemesi eski donanımlara desteğin kesileceğini işaret ediyor

windows 11

Microsoft, birkaç ay sonra gelecek olan Windows 11 24H2 güncellemesiyle birlikte, işlemcilerin POPCNT (population count) talimatını desteklemesini zorunlu kılıyor. Bu, birçok kullanıcı için merak konusu oldu ve kimleri etkileyeceği sorusu gündeme geldi.

POPCNT talimatı, bir makine kelimesindeki ayarlanmış bitlerin (birlerin) sayısını sayan basit fakat kullanışlı bir işlemdir. Yazılım mühendisi Vaibhav Sagar’a göre, bu talimatın önemi, veri şifreleme, veri sıkıştırma algoritmaları, biyoinformatik, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi alanlarda kendini gösteriyor. Örneğin, 8-bitlik bir kelime için, popcount(00100110) 3 ve popcount(01100000) 2 değerindedir. Bu talimat, 1960’larda ilk olarak yazılım çözümü olarak tanıtıldı ve daha sonra 2000’lerin başında AMD’nin Barcelona (Phenom II) işlemcileri ve Intel’in Nehalem (ilk Core serisi) işlemcileri ile tüketici CPU’larında yaygın bir donanım çözümü haline geldi.

Windows 11 24H2 ve POPCNT gereksinimi

Bob Pony’nin X üzerinden paylaştığı bilgilere göre, CPU POPCNT talimatını desteklemiyorsa veya bu özellik devre dışı bırakılmışsa, Windows hiç çalışmayacak. Windows 11 çekirdeğinden USB XHCI sürücülerine kadar birçok sistem dosyası artık bu talimatı gerektiriyor. Kısacası, POPCNT yoksa, 24H2 güncellemesi de yok.

Bu gereksinim, Microsoft’un neden 60 yıllık bir talimatı bir sonraki Windows sürümünde zorunlu kıldığını merak ettiriyor. Tom’s Hardware‘e göre, Microsoft, tüm Windows 11 PC’lerinin ikili sinir ağlarını destekleyebilecek kapasitede olmasını sağlamak istiyor olabilir. Bu, özellikle yapay zeka ve makine öğrenimi çalışmalarında önem taşıyor.

İyi haber şu ki, bilgisayarınız nispeten yeni bir modelse, bu durum sizin için bir sorun teşkil etmeyecek. Teoride, Windows 11 TPM 2.0 gereksinimi zaten bu bilgisayarları dışarıda bırakıyor. Ancak bu, daha yeni bir kriter ve etrafından dolaşılabilir. Yine de, eski donanımlara yeni işletim sistemleri yüklemeye çalışan teknoloji meraklıları için bu durum bir engel teşkil edebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER