Teknoloji

Microsoft Windows 10’u ücretsiz yaparak Windows Phone’u güçlendirmek istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

 

microsoft-ceo-satya-nadella-040214

Microsoft CEO’su Satya Nadella ZDNet sitesinden Mary Jo Foley’e bir röportaj verdi. Nadella Windows Phone ile ilgili stratejisinin detaylarında bahsetti. Geçen hafta 7800 çalışanın işten çıkarılacağının açıklandığı bir ortamda, Microsoft CEO’sunun açıklamaları büyük önem taşıyor. Son zamanlarda şirket cephesinden gelen belirsiz açıklamalar Microsoft’un akıllı telefon tarafında ne yapmak istediği noktasında kafa karışıklıklarına neden olmuştu.

Görünüşe göre, belirsizlik Microsoft’un mobil tarafta çoğu kişinin beklediğini kopyalamak yerine farklı bir şeyler yapmak istemesinin sonuçlarından biri. Android ve iPhone’un popülaritesiyle savaşmak yerine, Microsoft bir taraftan o cihazlarda da olmayı bir taraftan da masaüstünde Windows 10’u kullanarak kendi mobil faaliyetleri için bir liman oluşturmayı hedefliyor.

Nadella Windows 10 için ücretsiz terfinin telefonlar tarafındaki pozisyonlarını iyileştirebileceğini söyledi. Hedefinin Windows 10’un masaüstü tarafında mümkün olabildiğince popüler olmasını garanti altına almak, çünkü bu şekilde geliştiriciler Windows uygulamaları geliştirmeleri için harekete geçecekler. Windows 10 bütün platformlarda var olduğu için, masaüstü için geliştirilen uygulamalar mobilde de düzgün şekilde çalışacak.

Aslında Nadella Windows 10’da Başlat menüsünün yeniden canlandırılmasının nedenlerinden birinin Windows uygulama geliştirme sürecini ileri taşıma arzusu olduğunu iddia etti. Sadece eskiyi geri getirmek istemediklerini, mağazadaki likiditeyi geliştirmenin en iyi yolunun bu olduğunu kaydetti. Windows Mağaza’nın Başlat menüsünde epey dikkat çekici olduğu belli, böylelikle uygulama geliştirmeye teşvik ediciliği de fazla olacaktır. Nadella Windows 8’in kimsenin mağazayı keşfetmemesi dışında mükemmel olduğunu söylüyor. Windows 10’da mağazanın açık şekilde kendini belli ettiğini ve bunu gayet düzgün şekilde yaptığını ekliyor.

Nadella telefonlarla ilgili tartışmayı Microsoft’u Apple’ın rönesansından önceki dönemiyle karşılaştırarak tamamladı. Her şeyin rengarenk iMac’ler ile başladığını söyledi, Foley’den ve dolaylı olarak yatırımcılardan Microsoft’a yeniden başlamaları için küçük bir hareket alanı tanımalarını istedi.

Ayrıca Nadella diğer bazı başlıklara da değindi, bunların arasında Azure ve yeni GigJam platformu da yer alıyordu. Surface Mini’nin iptal edilmesiyle ilgili olarak başkalarının başarısını kıskanmamak gibi bir duruş istediğini söyledi. Görünüşe göre, Nadella aynı duruşu telefonlar tarafında da gösteriyor. İngilizce bilenler için röportajın tamamı aşağıdaki kaynak bağlantıda bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER