Teknoloji

Microsoft Windows 10 uygulamalarının geliştirilmesi için kapıyı açtı

windows-10-logo-021014

Microsoft artık uygulama geliştiricilerinin Windows 10 için uygulamalar oluşturmasına izin vermeye başlıyor. Yazılım üreticisi geçtiğimiz günlerde yeni işletim sistemini yaz aylarında yayınlamayı planladığını açıklamıştı. Şimdi de geliştiriciler uygulama geliştirmelerine olanak sağlayacak araçları elde etmeye başlıyor.

Windows 10’un uygulamaları aralarında Xbox One, PC, telefon ve tabletlerin de bulunduğu çeşitli cihazlarda çalışabilecek. Yayınlanan ilk SDK (yazılım geliştirme araçları) ön izleme sürümü geliştiricilerin uygulamalarını farklı ekran büyüklüklerinde düzgün çalışacak şekilde ayarlamalarına ve onları hem dokunarak hem de fare ve klavye ikilisiyle birlikte kullanılması için optimize etmelerine izin verecek.

Birçok kişi Microsoft’un SDK’yı yayınlamak için nisan ayında düzenlenecek ve Windows 10 için uygulamalar geliştirmenin tartışılacağı Build geliştiriciler konferansını beklediğini düşünüyordu. Aslında araçlar henüz erken ön izleme safhasında, ancak Windows 10 uygulamalarının nasıl geliştirileceği ve Microsoft’un Android veya iOS uygulamalarını kendi mobil platformunda çalıştırtmayı nasıl sağlayacağı noktasında fikir sahibi olma fırsatı veriyor.

Microsoft farklı cihazlarda çalışabilecek Windows 10 uygulamalarını “evrensel uygulamalar” olarak nitelendiriyordu, ancak şirket bunları iç dokümanlarında basit şekilde “Windows Uygulamaları” olarak nitelendirmeye başladı. Geliştiriciler bugün itibarıyla Windows Uygulamaları geliştirmeye başlayabilecek. Gelecek ayın sonlarındaki Build konferansında bu konuyla ilgili daha fazla ayrıntı verilecek.

İLGİLİ HABERLER