Teknoloji

Microsoft Windows 10’un yeni internet tarayıcısı Project Spartan’ı duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-windows-10-project-spartan

Microsoft’un yıllanmış internet tarayıcısı Internet Explorer’a veda edeceği ve Spartan kod adıyla anılan yeni bir tarayıcıyı kullanıma sunacağına dair haberler bir süre önce gündeme gelmişti. Şirket, Windows 10 için düzenlediği etkinlikte çıkan haberleri doğruladı ve yeni işletim sistemiyle birlikte yeni bir internet deneyimi sunacak olan Project Spartan kod adlı internet tarayıcısını duyurdu. Yeni bir rendering motoru barındıran tarayıcıda Microsoft üç temel noktaya odaklanıyor.

Microsoft’un Project Spartan’daki üç odak noktasından ilki, kullanıcılara web sayfaları üstünde not alma ve bu notları OneDrive aracılığıyla paylaşma özelliği. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, tıpkı Office uygulamalarında olduğu gibi, sayfanın herhangi bir yerine tıklayarak yorum yazabiliyor veya not alabiliyor.

Project Spartan’ın bir diğer odak noktası olan okuma modu ise sayfanın dağınıklığını topluyor ve kullanıcıların web sayfalarını bir kitap gibi görmelerini sağlıyor. Apple söz konusu özelliği Safari’nin OS X ve iOS versiyonları için daha önce sunmaya başlamıştı. Project Spartan’da kullanıcılar diledikleri takdirde farklı cihazlar arasında eş zamanlayabilecekleri bir okuma listesi de oluşturabiliyor.

Microsoft’un dijital asistanı Cortana’da şirketin Project Spartan’daki üçüncü odak noktasını oluşturuyor. Sanal asistan ilgili web sayfalarında kullanıcıların karşısına çıkacak. Örneğin bir restoranın web sayfası ziyaret edildiğinde ekranda belirecek olan Cortana; kullanıcılara restorana gidiş için navigasyon bilgisini, çalışma saatlerini, iletişim bilgilerini gösterecek. Destekleyen ülkelerde bu listeye Open Table aracılığıyla rezervasyon bağlantısı da eklenecek. Uçuş rezervasyonu gibi bilgiler de Cortana tarafından çekilecek.

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER