Teknoloji

Microsoft Windows 10 ile ilgili gizlilik endişelerine açıklık getirdi

windows-10-logo-160515

Microsoft Windows 10’u çıkaralı iki ay oldu ve şirket en sonunda yeni işletim sistemiyle ilgili artan gizlilik endişeleriyle ilgili bir açıklama yaptı. Windows şefi Terry Myerson tarafından yayınlanan detaylı blog yazısında Microsoft, Windows 10’un veri toplama ve kullanma yöntemlerini detaylandırdı.

Myerson Windows 10’un bilgi topladığını böylelikle ürünün kullanıcılar için daha iyi şekilde çalıştığını kaydetti. Ayrıca kullanıcıların hangi bilgilerin toplandığına karar verme yeteneğine sahip olarak kontrolü elinde tuttuklarını vurguladı.

Uygulama çökme bilgilerinin içeriği konusunda birtakım endişeler bulunuyor, ancak Myerson’ın Microsoft’un içerik veya dosya toplamadığını belirtti, şirketin kullanıcı kimliklerini doğrudan ortaya çıkaracak isim, e-posta adresi, hesap kimliği gibi herhangi bir veriyi toplamasını önlemek için bazı adımlar attığını kaydetti. Myerson, Microsoft’un neden bu verilere ihtiyaç duyduğuyla ilgili olarak, şirketin bu verileri belirli bir çökmeyi 24 saatlik süre içinde çözmeye yönelik Windows 10 için kararlılık düzeltmelerini çıkarmak amacıyla kullandığını vurguladı.

Windows 10’un önemli unsurlarından bir tanesi yeni dijital asistan Cortana, ancak bunun entegrasyonu bazı gizlilik endişelerini de beraberinde getirdi. Myerson, Cortana’nın etkinleştirilmesi hâlinde kullanıcıların belirli amaçlar için toplanan verileri kontrol etme ve ayarlarını istedikleri zaman güncelleme şansına sahip olduklarını kaydetti. Myerson Cortana ile ilgili endişeleri doğrudan işaret etmedi, cank Cortana ve OneDrive etrafında, bu servislerin kapalı olması hâlinde bile veri göndermeye devam ettiklerine yönelik bazı endişeler bulunuyor.

Ayrıca Windows 10 varsayılanda aktif olarak gelen ve aktivite verilerini ebeveyne gönderen aile özellikleri de bulunuyor. İnternet geçmişi verilerinin ebeveynlere otomatik olarak gönderildiği şeklinde bazı endişeler yeşermeye başladı. Microsoft planlanan bir Windows 10 güncellemesiyle bunu değiştirmeyi planlıyor. Myerson bütün Windows 10 kullanıcılarının aile özellikleriyle ilgili bir güncelleme alacağını, varsayılan ayarların da küçük çocuklardan çok gençlere uygun şekilde belirleneceğini kaydetti. Buna ek olarak çocuklar ve ebeveynlerin Windows’taki aktivite raporlamalarıyla ilgili aldıkları bildirimleri daha fazla genişletecek yollar üzerinde çalışıldığını dile getirdi.

Microsoft Windows ile ilgili her türlü endişeye açıklık getirmemekle birlikte, şirketin Windows 10’un kullanıcı gizlilik ayarlarına uygun şekilde hareket etmediği noktasında gelen geri bildirimleri dikkate aldığı açık şekilde görülüyor. Gizlilikle ilgili sorunlar Microsoft’un web sitesinden veya Insiders programı aracılığıyla iletilebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER